Heb je nog nooit gehoord van perovskiet zonnecellen? Dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen. Perovskiet is namelijk een materiaal dat erg beloftevol is voor de ontwikkeling van zonnecellen. Eerst en vooral is het aanzienlijk goedkoper om perovskiet zonnecellen te produceren en bijkomend is het materiaal flexibel waardoor de deur naar gebouwgeïntegreerde zonnecellen openzwaait.

Waarom zijn die perovskiet zonnecellen dan nog niet beschikbaar? Het materiaal heeft niet alleen voordelen maar er waren ook heel wat obstakels zoals toxiciteit van productiesolventen, duurzaamheid, … die eerst opgelost dienden te worden en dat punt is nu ongeveer bereikt. Het aantal ingediende patenten rond perovskiet voor zonnecellen piekt enorm de laatste jaren en daarbij zitten ook heel wat patenten van commerciële spelers.

Perovskiet in combinatie met silicium zonnepanelen

Oxford Photovoltaics, een spin-off uit de Britse onderzoeksgroep die als eerste de voordelen van perovskiet voor zonnepanelen omschreef, ziet vooral heil in het aanbrengen van een perovskietlaag bovenop siliciumzonnepanelen. Dat stelt geen probleem omdat perovskiet de energie uit een ander deel van het zonlichtspectrum haalt dan de silicium zonnecellen. Het rendement van de klassieke silicium zonnepanelen zou hierdoor van 20% naar 25% stijgen en dat is enorm. Door de samenwerking met fabrikanten van klassieke zonnepanelen zou er ook geen nieuwe concurrerende productiecapaciteit opgebouwd moeten worden, iets wat investeerders dan weer als muziek in de oren klinkt.