Sinds vorige zomer renoveert stadsontwikkelingsbedrijf sogent de voomalige garage Mahy, ook wel het Wintercircus genoemd, in het centrum van Gent. Vanaf 2020 zal het Wintercircus onderdak bieden aan kantoren voor organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media.

De kantoren komen rond een overdekt binnenplein en dat is meteen het enige overdekte publieke plein van Gent. Onder de middenpiste komt een ondergrondse concertzaal voor een 500-tal  personen. Voorts zijn er ook een café, een restaurant en een foyer voorzien. Om het plein het hele jaar door te kunnen gebruiken voor publieke evenementen zal er voorzien in een minimale comforttemperatuur. Omdat Gent tegen 2050 een klimaat neutrale stad wil zijn, werd er voor de verwarming en koeling van het Wintercircus gekozen voor een CO2 neutraal verwarmingssysteem.

BEO-veld: warmte én koelte uit de grond

BEO staat voor: Boorgaten Energie Opslag. Onder de concertzaal komt een BEO-veld van 240 m² met boorgaten die 155 meter diep reiken. Op die diepte bedraagt de temperatuur van de aarde constant 8 à 10 graden. Door een gesloten circuit van fijne buizen circuleert water van de oppervlakte naar die grote diepte.

In de zomer zorgt het gekoelde water voor de koeling van het gebouw. In de winter wordt het water in de ondergrond opgewarmd en via een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht voor de verwarming van het gebouw.

Uniek aan dit BEO-veld is dat het warmte en koeling zal uitwisselen met het BEO-veld van De Krook. Zo zal bijvoorbeeld een overschot aan warmte tijdens een concert in het Wintercircus ingezet kunnen worden voor de verwarming van de Krook.