Onlangs werden de finalisten van de MIPIM Awards 2018 bekend gemaakt. Een twaalfkoppige jury selecteerde 44 projecten uit 23 landen voor deelname aan de finale van deze internationale wedstrijd. MIPIM is dé belangrijkste vastgoedbeurs die elk jaar in het Zuid-Franse Cannes doorgaat.

De jury, dit jaar voorgezeten door Méka Brunel, CEO van Gecina, evalueerde niet minder dan 227 projecten uit 55 landen en selecteerde verdeeld over 11 categorieën telkens de 4 beste projecten.

“Dit jaar zagen we een echte opschaling van de projecten in lijn met het MIPIM-thema “mapping world urbanity”. Naast hun architectonische kwaliteiten vallen de projecten op door de link die ze leggen tussen mensen in de steden. Innovatie- en milieukwaliteiten gaan hand in hand met een prachtig ontwerp en doordachte projecten.”

Voorzitter van de jury, Méka Brunel, CEO van Gecina

Dit zijn de vijf Belgische projecten die meedoen in de titelstrijd:

Categorie “Best Healthcare Development”: AZ Zeno       

Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het werk van René Magritte, zweeft schijnbaar boven het landschap. Natuur en licht domineren tot zelfs in de ondergrondse verdieping. De overgang tussen buiten en binnen, tussen de zorgvoorzieningen en de openbare ruimte verloopt nagenoeg naadloos. Het resultaat is een uitnodigende en inspirerende zorgomgeving. Het ontwerp is een treffend voorbeeld van "levende architectuur": een duurzaam ontwerp en uitvoering met een bijzondere aandacht voor de integratie in het natuurlijke landschap, een duurzaam energiegebruik en een doordacht materiaalgebruik.

Locatie: Knokke-Heist
Architect: tijdelijke vereniging AAPROG – BOECKX. – B2Ai

Categorie “Best Refurbished Building”: Havenhuis Antwerpen

Het nieuwe Havenhuis herbestemt, renoveert en breidt de voormalige brandweerkazerne uit tot het nieuwe hoofdkantoor voor het Havenbedrijf Antwerpen. Het ontwerp is gebaseerd op historisch onderzoek dat de beoogde maar nooit gerealiseerde toren van de oude brandweerkazerne aan het licht bracht. ZHA's ontwerp is een uitbreiding die begint boven het oude gebouw, zodat de oude gevels mooi zichtbaar blijven onder het nieuwe deel. De nieuwe uitbreiding met verwijzingen naar de Schelde, de (diamant)stad Antwerpen en de dynamiek van de haven, vormt een metafoor voor de haven van de 21ste eeuw.

Locatie: Antwerpen
Architect: Zaha Hadid Architects (ZHA)
Uitvoering: Bureau Bouwtechniek, Mouton, Ingenium, Interbuild, VBSC, Groven+

Categorie “Best Residential Development”: Îlot Sacré

Op een steenworp van de Grote Markt in Brussel blaast "Îlot Sacré" het hart van de hoofdstad –op één van de zeldzame overgebleven braakliggende stukken grond- nieuw leven in. Het project is gebaseerd op het historische stedelijke weefsel en creëert een voetgangersnetwerk dat de buurt opnieuw samenbrengt. Er wordt gebruik gemaakt van een mix van traditionele en duurzame bouwmaterialen. De architectuur is eigentijds, maar past naadloos in de historisch omgeving door het aangepast gebruik van bouwmaterialen, stijlelementen en kleuren.

Locatie: Brussel
Ontwikkelaar: Galika Human Estate Architect: DDS+
Uitvoering: Valens, SGI Consulting, EMS Yvan Beaufays

Categorie “Best Shopping Centre”: Rive Gauche

Rive Gauche is het nieuwe winkelcentrum in Charleroi, inclusief een 124 kamers tellend 4-sterrenhotel en 50 wooneenheden. Het project speelt een belangrijke rol in de transformatie van de verkommerde benedenstad tot een nieuwe dynamische wijk. Het gemengde programma en de uitgesproken architectuur blazen de wijk nieuwe leven in en vullen de bestaande functies aan.   Ontworpen als een commerciële promenade treedt het winkelcentrum in dialoog met het omringend stedelijke weefsel o.a. door een herdefiniëring van de omringende openbare ruimte.

Ontwikkelaar: Saint-Lambert Promotion
Architect: DDS+
Uitvoering: Valens-Duchène, Franki, Arcadis
Locatie: Charleroi