S-peil vervangt K-peil en Netto Energie Behoefte

S peil K peil NEB

Voor bouwaanvragen ingediend vanaf 1 januari 2018 worden de maxima voor K-peil en Netto Energie Behoefte (NEB) vervangen door een maximaal S-peil van 31. Het S-peil of Schil-peil is een kengetal dat de energieprestatie van de bouwschil van de woning weergeeft. Wie de grens van 31 overschrijdt zou volgens specialisten een boete kunnen oplopen van 3,000 tot 6,000 EUR.

Waarom een S-peil?

Via almaar strenger wordende EPB-eisen wil de Vlaamse overheid komen tot een situatie waarin elke nieuwbouw vanaf 2021 energie-neutraal is. Een eerste stap in het bereiken van die energieneutraliteit is het beperken van de hoeveelheid energie die we nodig hebben om onze woning te verwarmen en/of te koelen. Daarom is het van groot belang dat de gebouwschil goed geïsoleerd en luchtdicht is. Het S-peil of de schilpeil wordt daarom vanaf 2018 ingevoerd als allesomvattende indicator die alle kwaliteiten van de gebouwschil evalueert: de isolatiekwaliteit, de luchtdichtheid, zonnewinsten, de vormefficiëntie, ventilatieverliezen,…

S-peil vervangt het K-peil en de Netto Energie Behoefte

Bevatte de huidige EPB regelgeving dan nog geen indicatoren voor de kwaliteit van de bouwschil? Toch wel! Enerzijds was er het K-peil en anderzijds was er de Netto Energie Behoefte (NEB), maar beide indicatoren vertonen belangrijke tekortkomingen voor de evaluatie van de kwaliteit van de gebouwschil.

Het K-peil kijkt naar U-waarden, bouwknopen en de compactheid van de woning. Het K-peil houdt echter geen rekening met de luchtdichtheid van de woning en evenmin met mogelijke zonnewinsten. Ook benadeelt het K-peil door zijn afhankelijkheid van de compactheid kleine woningen.

De NEB houdt net zoals het K-peil rekening met transmissieverliezen langsheen de verliesoppervlakte. Bijkomend houdt de NEB rekening met de luchtdichtheid en met zonnewinsten. Op zich dus een goede zaak om de kwaliteit van de bouwschil in te schatten maar de NEB houdt ook nog eens rekening met warmteverliezen van de gewenste ventilatie en met interne warmtewinsten. Die laatste twee factoren hebben dan weer niets te maken met de kwaliteit van de gebouwschil.

Het S-peil past een mouw aan de meeste tekortkomingen en houdt rekening met transmissieverliezen (isolatie, schiloppervlak, bouwknopen), infiltratieverliezen (luchtdichtheid), zonnewinsten (oriëntatie, g-waarde, warmtecapaciteit, oversteekhoeken) en zonnewering. Het S-peil houdt geen rekening met verliezen ten gevolge van de gewenste ventilatie en ook niet met interne warmtewinsten. Het S-peil stapt voor de beoordeling van de geometrie over van compactheid naar vormefficiëntie. Hierdoor worden kleinere gebouwen niet langer benadeeld: gebouwen met dezelfde geometrie hebben eenzelfde vormefficiëntie. Bij het S-peil gaat het dus puur over de kwaliteit van de bouwschil. Concreet gaat het om de verhouding van de energiebehoefte voor verwarming en koeling in verhouding tot de equivalente boloppervlakte van de wooneenheid.

Belangrijk om weten: het S-peil houdt bij de berekening van de energiebehoefte voor verwarming ook rekening met warmteverliezen naar aanpalende verwarmde ruimtes. Bij vroegere EPB berekeningen zoals in het geval van het K-peil, werd enkel rekening gehouden met transmissieverliezen naar aanpalende onverwarmde ruimtes. De benadering in het S-peil sluit nauwer aan bij de praktijk en voorkomt ook dat ingesloten wooneenheden (appartementen, gesloten bebouwing) kunstmatig sterk zouden bevoordeeld worden door het S-peil.

Last but not least: het S-peil wordt in tegenstelling tot het K-peil niet berekend op het niveau van het gebouw maar wel op het niveau van de EPB-eenheid. Appartementen binnen eenzelfde gebouw kunnen dus een verschillend S-peil hebben.

Zorgt het S-peil voor extra kosten?

Vakorganisaties trokken de voorbije weken aan de alarmbel: ze vinden de invoering van het S-peil an sich een verbetering maar waarschuwen dat de maximale waarde van 31 veel te streng is. Voor een rijwoning of een appartement zou de impact beperkt blijven maar in het geval van een open of halfopen bebouwing zou de bouwkost -in vergelijking met de bouwkost op basis van de actuele K-peil en NEB eisen- met 2,000 tot 5,000 EUR stijgen. 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....