Een micro-warmte-krachtkoppeling op basis van een brandstofcel

micro warmte kracht koppeling

Een warmte-krachtkoppeling is een systeem dat gelijktijdig elektriciteit en warmte produceert. Een micro-warmtekrachtkoppeling is een compacte warmte-krachtkoppeling of wkk afgestemd op particulier gebruik. Concreet spreekt met van microwarmte-krachtkoppeling of micro-WKK voor installaties die tot 50 kW elektrisch vermogen opwekken.

Een wkk systeem op basis van een brandstofcel wordt aangesloten op het aardgasnet en levert zowel elektriciteit als warmte.

Hoe gaat dat in zijn werk? Eerst haalt een zogenaamde reformer waterstofgas uit het binnenkomende aardgas. In de brandstofcelmodule vindt vervolgens een elektrochemisch proces plaats waardoor het waterstofgas en de zuurstof uit de lucht gecombineerd worden tot water. Die elektrochemische reactie levert elektriciteit en warmte.

Omdat wkk systemen met zo’n brandstofcel minder warmte in verhouding tot de opgewekte elektriciteit leveren dan bij klassieke grotere wkk systemen is een warmtekracht-koppeling op basis van een brandstofcel meer geschikt voor particuliere woningen. Dat geldt zeker voor recente woningen waar door isolatie de warmtevraag een stuk lager ligt dan in oudere woningen.

Het gebruik van zo’n micro-wkk is ook bijzonder milieuvriendelijk want 85% van de oorspronkelijke energie in de toegevoerde brandstof, wordt ook gebruikt in de woning. Daarvan gaat 60% naar elektriciteit en 25% naar de productie van warm water. 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....