De vlamtest voor hoogrendementsglas

Bativox
Bativox

Moderne woningen hebben vaak grote raampartijen. Het gebruik van hoogrendementsglas of HR glas kan dan interessante besparingen opleveren. Hoogrendementsglas isoleert namelijk 2 tot 3 keren beter dan dubbel glas en wel 4 tot 5 maal beter dan enkel glas. Bij gewoon dubbel glas treedt warmtetransport op door een combinatie van convectie (circulatie van lucht tussen gasplaten) en straling.

De goede prestatie van hoogrendementsglas is toe te schrijven aan een dun metaallaagje aangebracht op het glas. Hierdoor wordt de stralingswarmte tegengehouden zonder daarbij de doorgang van het zichtbaar licht te veel te hinderen.

Eenvoudige test om type beglazing te bepalen

Door de vlam van een lucifer of een aansteker in de nabijheid van een raam te houden, zie je een aantal weerkaatsingen van de vlam, namelijk 1 per glaszijde. In geval van dubbel glas zie je 4 weerkaatsingen (4 glaszijden) en in het geval van een drievoudige beglazing zie je 6 weerkaatsingen (6 glaszijden).

Wanneer één van de weerkaatste vlammen een andere tint vertoont, dan wijst dat op de aanwezigheid van een metaallaag en weet je dus dat je te maken hebt met hoogrendementsglas. Let wel: door de continue technologische verbeteringen wordt dat kleurverschil miniem en moeilijk merkbaar.

Overzicht van Belgische beglazingen

Onlangs publiceerde de Belgische glassector de referentielijst van alle dubbele en drievoudige beglazingen die door de Belgische glassector gecommercialiseerd worden. De lijst bevat niet alleen de merknaam van de beglazing maar vermeldt eveneens de belangrijkste eigenschappen zoals de Ug waarde, de zontoetredingsfactor g en de lichttransmissie LT voor de verschillende samenstellingen. 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....