Het hoe en het waarom van een ventilatieverslaggever

Bativox

Sinds 1 januari 2016 moet iedereen die in Vlaanderen nieuw bouwt of ingrijpend energetisch renoveert, voldoen aan bijkomende regels die de kwaliteit van de ventilatiesystemen in woningen moeten garanderen.

Waarom bijkomende regels voor ventilatie in woningen?

Woningen worden almaar beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Dat komt vooral door een steeds strenger wordende EPB regelgeving die niet alleen regels oplegt maar ook nagaat of ze correct uitgevoerd werden. Uit recent onderzoek bleek nog dat nagenoeg alle nieuw gebouwde woningen aan het verplichte E-peil voldoen. Logisch want wie dat niet respecteert, riskeert zware boetes.

Sterk geïsoleerde en luchtdichte woningen zijn goed voor het klimaat omdat ze het energieverbruik sterk doen dalen, maar ze kunnen wel nefast zijn voor het binnenklimaat en dus de gezondheid van de bewoners wanneer het ventilatiesysteem niet of onvoldoende functioneert. Daarom besliste de overheid om een kwaliteitskader voor ventilatie in woningen uit te werken, bijhorende normen (ventilatiedebieten, energieverbruik van ventilatoren, isolatie van toe- en afvoerkanalen, akoestische eisen, eisen i.v.m. de kwaliteit van de luchttoevoer en de luchtfiltratie, eisen i.v.m. de onderhoudbaarheid van de installatie, …) op te nemen in de wetgeving en de correcte uitvoering van het ventilatiesysteem op te laten volgen.

Hoe wordt een kwalitatieve ventilatie gegarandeerd?

Als bouwheer moet je sinds 1 januari 2016 niet enkel een EPB verslaggever maar ook een erkend ventilatieverslaggever aanstellen. Die staat dan in voor het maken van een ventilatievoorontwerp, de ventilatie ontwerp specificaties en een prestatieverslag dat de effectieve prestaties van het geïnstalleerde ventilatiesysteem nagaat. De ventilatieverslaggever moet al die rapporten en verslagen overmaken aan de controle-instelling BCCA vzw (Belgian Construction Cerfication Association).

Bijkomende kosten voor bouwers

Zo’n ventilatieverslaggever werkt natuurlijk niet gratis. Hij moet uiteraard vergoed worden voor de verschillende rapporten die hij opmaakt. Reken op een bijkomende kost van 300 tot 500 EUR. Alles hangt natuurlijk af van de complexiteit van het ventilatiesysteem en het project. Daarnaast moet er per dossier ook nog een kost van 75 EUR betaald worden aan de controle-instelling.

Meer informatie en een lijst van erkende ventilatieverslaggevers vind je op de site ikventileerverstandig.be

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....