10 jaar energieprestatieregelgeving in Vlaanderen

Bativox
Bativox
Bativox

Naar aanleiding van Batibouw gaf Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom een overzicht van 10 jaar energieprestatieregelgeving. Sinds 2006 heeft Vlaanderen het maximaal toegelaten E-peil stelselmatig laten zakken tot ondertussen E50. Het zgn. aanscherpingspad zal in 2021 uitmonden in een maximaal E-peil van E30.

Vlaming is overtuigd van energiezuinig bouwen

Het is duidelijk dat de Vlaming met overtuiging investeert in energiezuinige nieuwbouw. Dat blijkt uit de cijfers die de minister presenteerde op Batibouw. Zoals uit de evolutie van het gemiddeld E-peil van de nieuwe eengezinswoningen blijkt, gaat de Vlaming systematisch verder dan wettelijk vereist: in 2014 was het gemiddeld E-peil van de nieuwe eengezinswoningen gehalveerd t.o.v. 2006, hoewel het verplichte E-peil “slechts” van 100 naar 60 ging. In 2014 had 22% van de eengezinswoningen met vergunningsaanvraag zelfs al een E-peil van E30 of lager.

Wetgeving beïnvloedt gedrag

Tot eind 2015 waren er al 176,634 energieprestatiecertificaten bouw afgeleverd. Dat intussen 99% van de nieuwbouw voldoet aan het opgelegde E-peil zal ook niet verbazen want wie niet voldoet mag zich verwachten aan fikse boetes.

De sturende werking van de energieprestatie wetgeving blijkt ook duidelijk uit de evolutie van het percentage EPB-aangiften met hernieuwbare energie: door het verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie sinds 1 januari 2014 nam het aandeel EPB-aangiften met hernieuwbare energie drastisch toe van amper 20% in 2013 tot 63% in 2014. De populairste hernieuwbare energie oplossingen zijn zonnepanelen (37%), gevolgd door zonneboilers (17%) en warmtepompen (15%).

Stimulering energiezuinige renovaties

Met de energieprestaties van de nieuwbouw gaat het dus duidelijk de goede kant op in Vlaanderen. Maar hoe zit het met de renovaties? Het is al enige tijd duidelijk dat de energiepremies in de loop van 2016 een facelift zullen ondergaan (de huidige premies zouden nog van kracht blijven tot eind juni 2016). De politieke onderhandelingen over die hervormingen zijn volop aan de gang maar op Batibouw lichtte minister Turtelboom al een tipje van de sluier: er komt een duidelijke focus op een totaalaanpak en op ontzorging.

Het aspect van “totaalaanpak” wordt vandaag al ondersteund door bv. de combipremie voor wie gelijktijdig investeert in nieuwe ramen met hoogrendementsglas én in muurisolatie en zal ongetwijfeld verder uitgebouwd worden.

Wat de ontzorging betreft, geeft de minister aan dat het voor sommige doelgroepen niet altijd duidelijk is hoe ze aan een energetische renovatie moeten beginnen en dat daar dus extra ondersteuning vereist is. Het stimuleren van wijkrenovaties waarbij jong en oud op lokaal niveau aangesproken worden, moet eveneens bijdragen aan een toename van het aantal energetische renovaties in Vlaanderen.  

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....