Leuven Chem&Tech en Leuven NanoCentre: hightech onderzoek in hightech gebouwen

Bativox
Bativox
Bativox

Op de Arenbergcampus in Heverlee werden onlangs 2 gloednieuwe onderzoeksgebouwen ingehuldigd: Leuven Chem&Tech en Leuven NanoCentre. Met beide onderzoekscentra wil de KULeuven zijn leiderspositie op het gebied van experimentele research in het domein van de scheikunde en de nanotechnologie verstevigen. Meer dan 500 onderzoekers uit verschillende disciplines (scheikundigen, fysici, ingenieurs,…) werken er samen aan de technologieën van morgen.

Het samenbrengen van verschillende wetenschappelijke disciplines zorgt voor een unieke kruisbestuiving maar laat ook toe om onderzoeksapparatuur te delen en dus efficiënter te investeren.

Leuven Chem&Tech

Het gebouw Leuven Chem&Tech brengt wetenschappers en ingenieurs samen rond chemie en chemische ingenieurstechnieken. Er gebeurt o.a. onderzoek naar hernieuwbare grondstoffen of naar de ontwikkeling van milieuvriendelijke productieprocessen.

Het spreekt voor zich dat onderzoekers in deze domeinen werken met potentieel gevaarlijke stoffen. Veiligheid speelde dan ook een vooraanstaande rol in het ontwerp van dit gebouw. Een geavanceerd ventilatiesysteem met tweehonderd afzuigkappen staat garant voor de veiligheid van de onderzoekers. Daarnaast zorgt de miniaturisering van de proefopstellingen voor een beperking van het risico. 

Technische fiche
5 verdiepingen plus een parking
11,200 m² onderzoeksoppervlakte

Leuven NanoCentre

Het Leuven NanoCenter centraliseert het onderzoek op nanoschaal (een nanometer=één miljardste van een meter). Wetenschappers ontwerpen er flexibele sensoren en beeldschermen, miniscule capsules die sensorgestuurd in de bloedvaten medicatie op de juiste plaats afleveren,…

Bij onderzoek dat op dergelijk kleine schaal gevoerd wordt, is het van uiterst groot belang om externe verstoringen zoals trillingen, elektromagnetische straling maar ook bijvoorbeeld vervuilende stofdeeltjes te vermijden. Het gebouw beschikt dan ook over cleanrooms en trilvrije vloeren. Dankzij tientallen funderingspalen tot 17 meter diep in de grond worden alle trillingen uit de omgeving weggefilterd. Een absolute noodzaak, want bij onderzoek op deze schaal maar zonder trillingsvrije vloeren zou een voorbij rijdende vrachtwagen volstaan om een experiment te verstoren.

Technische fiche
4 verdiepingen waarvan 2 technische verdiepingen
6,800m² onderzoeksoppervlakte

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....