Welke landen beschikken over de grootste rijkdom op gebied van gebouwen en infrastructuur?

Bativox

Onlangs maakte het wereldwijde ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis de Global Built Asset Wealth Index 2015 bekend. De index geeft een schatting weer van de waarde van de gebouwen en infrastructuur in 32 landen. Landen die investeren in goede wegen, kwaliteitsvol vastgoed,… zijn meestal ook landen die er economisch goed voor staan. De Global Built Asset Wealth Index vormt dan ook een belangrijke indicator voor de welvaart van een land.

 “Zonder goed onderhouden wegen, betrouwbare energiebevoorrading, en kwaliteitsvol vastgoed kan een economie niet bloeien. Het rapport toont overigens aan dat de gebouwde rijkdom en het bruto binnenlands product onlosmakelijk verbonden zijn.”

Luc Hellemans, CEO van Arcadis België.

Vandaag de dag doet België het nog niet zo slecht volgens deze index. Gerekend per inwoner zijn we het tiende rijkste land op gebied van gebouwen en infrastructuur. In Europa behalen we zelfs een podiumplaats net achter Italië en Nederland. Wereldwijd spannen landen als Qatar, Singapore en Hong Kong de kroon.

Waar groeien gebouwen en infrastructuur het sterkst in de komende 10 jaar?

Naast de huidige waarde van de Global Built Asset Wealth Index berekende het Centre for Economics and Business Research (CEBR) in opdracht voor Arcadis ook een voorspelling voor de komende tien jaar. Daaruit blijkt dat België zowel in absolute termen als uitgerekend per capita drie plaatsen zal zakken op de wereldranglijst. Ook binnen 10 jaar zal de wereldranglijst uitgerekend per capita nog aangevoerd worden door het Oosten: Qatar en Singapore blijven bovenaan en plaats 3 wordt dan ingenomen door de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Luc Hellemans komt dat doordat het Oosten massaal investeert in infrastructuur, in tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten.

 “Indien er in het Westen niet snel geïnvesteerd wordt, dreigen we het museum van de wereld te worden.”

Luc Hellemans, CEO van Arcadis België.

 

Besparingen vormen opportuniteiten

In België –net zoals in vele andere westerse landen- hebben de regeringen met hun besparingsprogramma’s heel wat investeringen in vastgoed en infrastructuur op een laag pitje gezet. De overheid ontbreekt het aan middelen om de nodige investeringen te doen terwijl de private sector wel beschikt wel over heel wat middelen en door de moeilijke financiële omstandigheden (vertragende groei in China, volatiliteit van wisselkoersen,…) nog meer op zoek is naar risicoreductie en rendement op lange termijn.

“Twee kunnen meer dan één: de private en de publieke sector moeten de handen in elkaar slaan om samen grote, complexe projecten leven in te blazen. Privéinvesteerders hebben hiervoor de middelen, en zijn op zoek naar risicoreductie en rendement op lange termijn. Dit is koren op de molen van overheden, die vaak projecten in de pijplijn hebben zonder de nodige financiering.”

Luc Hellemans, CEO van Arcadis België.
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....