Controleer online hoe groen de stroom is die je koopt bij je energieleverancier

Bativox
Bativox

Heb je je al eens afgevraagd hoe groen de stroom is die je aankoopt bij je energieleverancier? Misschien hebt u uw leverancier speciaal gekozen op basis van zijn belofte om een bepaald aandeel groene stroom te leveren.

Bepaal online hoe groen uw stroom is

Sedert kort kan je op de site van de VREG dankzij de GroenCheck effectief nagaan hoe groen de stroom is die je verbruikt:

1.       Ga naar http://www.vreg.be/nl/controleren-hoe-groen-uw-stroom-groencheck

2.       Vul de EAN code van uw elektriciteitsmeter (Tip: je vindt die code op je elektriciteitsfactuur. Het is een getal van 18 cijfers dat begint met 5414) in in het online formulier

U krijgt nu netjes maand per maand voor het voorbije jaar, het aandeel groene stroom.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is elektriciteit die is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie, aardwarmte, getijdenenergie, biomassa, biogas en vloeibare biobrandstoffen. De VREG legt een bijkomende voorwaarde op om stroom als groen te bestempelen: de elektriciteit moet opgewekt zijn uit hernieuwbare energiebronnen in de Europese Economische Ruimte en er moeten garanties van oorsprong voorgelegd worden.

Hoe kan de VREG voor jou verbruik het percentage groene stroom bepalen?

Elke leverancier moet maandelijks aan de VREG een lijst bezorgen van de EAN-codes van alle klanten aan wie hij groene stroom levert en het % groene stroom dat hij levert. Daar stopt het niet want anders de leverancier moet dat percentage groene stroom ook bewijzen van garanties van oorsprong die hij aan de VREG voorlegt. Vanaf 2016 zal de GroenCheck nog uitgebreid worden: je zal dan ook kunnen zien uit welk land die groene stroom afkomstig is.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....