Aangepaste premies en woningpas moeten renovaties op gang trekken

Bativox

Via het Renovatiepact dat eind 2014 gesloten werd tussen de Vlaamse regering en meer dan 30 partners uit de bouwsector, wil Vlaanderen een coherent actieplan uitwerken om de renovatiegraad van het Vlaams woningpatrimonium te verhogen en om de energieprestatie te verbeteren tot bijna-energieneutraal. Concreet mikt men tegen 2050 op een E-peil van 60 of lager voor elk huis of appartement.

Als je weet dat meer dan de helft van de woningen in Vlaanderen dateert van voor 1970, waarvan vele nog zonder dakisolatie of zonder dubbele beglazing, dan begrijp je meteen de omvang van de uitdaging. De samenwerking tussen de bouwpartners uit het Renovatiepact, leidt stilaan tot concrete pistes

Leidraad voor renovatie

Als je nu een woning koopt dan krijg je via het EPC-certificaat en de bijhorende E-score al wel een goed idee van de hoeveelheid energie die je nieuwe woonst verbruikt, maar het is niet meteen duidelijk hoe je best de energieprestatie verder verbetert. Met de zogenaamde woningpas, zal de nieuwe eigenaar een overzicht krijgen van de staat van de woning. Daarnaast zal de woningpas een stappenplan bevatten om op de meest kostenefficiënte wijze de energieprestatie van je woning te verbeteren.

Wetgevend kader

Momenteel zijn er geen sancties voorzien voor eigenaars wiens woning niet goed genoeg zal presteren  op energie-gebied. Er zal vooral ingezet worden op een hervorming van de energiepremies om de renovaties op gang te krijgen.

Zowel de woningpas als de aangepaste premies moeten nog concreet vorm krijgen. Alle details en bijkomende pistes worden in de komende maanden uitgewerkt door de bouwpartners in de verschillende werkgroepen van het Renovatiepact.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....