De 56-jarige Japanse architect Shigeru Ban heeft de Pritzker Architecture Prize 2014, zeg maar de Nobelprijs voor de architectuur, gewonnen. Shigeru Ban is een buitenbeentje in de architectuurwereld. Aan de ene kant is hij een ware sterarchitect (ontwerp van Centre Pompidou te Metz,...) maar anderzijds is hij niet te beroerd om zijn creativiteit en inventiviteit in te zetten voor humanitaire doeleinden. Al meer dan 20 jaar springt  Ban de lokale bevolking en overheden bij na grote rampen. Samen met de lokale bevolking, vrijwilligers en studenten ontwerpt en bouwt hij dan eenvoudige, degelijke, low-cost opvang voor de slachtoffers. Met zijn materiaalkeuze (kartonnen buizen,...) ziet hij erop toe dat die tijdelijke accommodatie achteraf gerecycleerd kan worden.

Wars van high-tech

Zowel in zijn opdrachten voor private opdrachtgevers als voor humanitaire opdrachten, streeft Ban naar een aangename leefomgeving door een uitgekiend ontwerp met aandacht voor structuur, materialen, licht en natuurlijke ventilatie. Zoals bij vele Japanse architecten, had Ban’s fascinatie voor de Japanse houtambacht een belangrijke invloed op zijn werk. Of het nu gaat om residentiële ontwerpen, bedrijfshoofdkwartieren, musea, concertgebouwen,...Ban slaagt er telkens in om tot een resultaat te komen dat origineel, economisch doordacht en ingenieus is, zonder zijn toevlucht te nemen tot dure high-tech oplossingen.

De uitreikingsceremonie vindt plaats op 13 juni in het Rijksmuseum in Amsterdam. De ceremonie zal overigens live te volgen zijn via de website PritzkerPrize.com.