Onlangs publiceerde de FOD Economie de resultaten van het recentste huishoudbudgetonderzoek. De deelnemende Belgische huishoudens vulden een vragenlijst in en noteerden gedurende één maand al hun bestedingen. De recentste enquête liep in 2012 en 6581 huishoudens namen deel. Hieruit bleek dat een gemiddeld Belgisch huishouden jaarlijks 35.429 EUR uitgeeft.

De Belg heeft een baksteen in zijn maag

De vrijgegeven statistieken bevatten voorts de uitgave van een gemiddeld Belgisch gezin uitgesplitst over verschillende uitgavenposten. Uit figuur 1 hierboven (klik op de afbeelding voor een uitvergroting) zien we dat door de combinatie van de categorie “Woning, water, elektriciteit, gas en andere brandstoffen” (28.7%) en de categorie “Meubelen, huishoudtoestellen en onderhoudsproducten” (6.3%) het gemiddeld Belgisch gezin ongeveer 35% (of 12.403 EUR) van haar budget jaarlijks aan wonen besteedt.

Isoleren is de boodschap

Bij het analyseren van dit woongerelateerde deel zien we in figuur 2 dat het leeuwendeel van de woongerelateerde uitgaven gaat naar afbetaling van de lening (fictieve huur), huurgelden en energie. Huurgeld, lening en andere belangrijke posten (zoals voeding) willen/kunnen de meeste gezinnen niet beïnvloeden maar de energiepost -met een totaal aandeel van 6% in het totaal eerder een grote post- is een interessant stuk om op te werken: isoleren is de boodschap.

29 EUR per jaar aan architecten-ereloon

Een verrassende vaststelling: het gemiddeld Belgisch gezin geeft 29 EUR jaarlijks uit aan een architect. Zou er een fout geslopen zijn in de FOD statistieken of leven de architecten van de liefde voor hun vak? Alle gekheid op een stokje, het gaat over een gemiddeld Belgisch gezin en ... dat bestaat naturlijk niet. Als we wat dieper in de cijfertjes van de FOD graven dan lezen we dat er 14 huishoudens een ereloon van een architect hebben opgegeven voor een totaal van 193,293 EUR of 13,807 EUR per project. Dat klinkt al realistischer. Als je dat bedrag gaat toekennen aan het gemiddeld Belgisch gezin dan kom je aan 193,293/6,581 of 29 EUR per gezin.