Is prefab de toekomst van de woningbouw?

Bativox
Bativox
Bativox

 

Volgens berekeningen zouden er tegen 2030 in Nederland niet minder dan een miljoen woningen bijgebouwd moeten worden. De achterstand opgelopen tijdens de voorbije crisisjaren waarin woningcorporaties sterk op de rem gingen staan, maar ook de gezinsverdunning liggen aan de basis van die sterke nood.

Niet iedereen gelooft dat die achterstand met klassieke bouwmethoden opgehaald zal kunnen worden. Het benodigd aantal bouwvakkers zou onrealistisch groot zijn. Verschillende bedrijven werken dan ook volop aan prefaboplossingen die op industriële schaal aangemaakt worden en in korte tijd ter plaatste opgebouwd kunnen worden.

Neptunus Structures uit het Nederlandse Kessel deed ervaring op met tijdelijke bouwwerken voor supermarkten en sporthallen. Die expertise willen ze nu inzetten om tijdelijke tekorten die op de woningmarkt zullen ontstaan, in te vullen.

GB4all uit Nijmegen gooit het over een andere boeg. Een concept dat initieel uitgewerkt werd voor de Afrikaanse markt wordt nu vertaald naar de Nederlandse bouwmarkt: comfortabele en energieproducerende koopwoningen voor minder dan 100,000 EUR (exclusief bouwgrond). Alle onderdelen worden vooraf geproduceerd en ter plekke gemonteerd. De koper kiest uit een aantal typewoningen en uitbreiden of inkrimpen achteraf zou geen probleem zijn.

Prefab in de hoogbouw

Niet alleen in de woningbouw maar ook in de hoogbouw wordt geëxperimenteerd met prefab. Prefab zou milieuvriendelijker, sneller en kostenefficiënter zijn. Eén van de drukst besproken projecten is natuurlijk dat van het Chinese Broad Group dat in de Chinese stad Changsha de hoogste wolkenkrabber ter wereld (838m) wil neerpoten in 210 dagen.

Een minder bekend voorbeeld is de "Broadway Stack" van GLUCK+: een 7 verdiepingen tellend gebouw met 28 appartementen en een commerciële gelijkvloers in Manhattan. De modules worden in Pennsylvania gefabriceerd om daarna in Manhattan in 4 weken gemonteerd te worden. Een extra 3 maanden zouden nodig zijn om aansluitingen, gevelbekleding,... te voorzien.

Niet zonder gevaar

Dat prefab niet zonder gevaar is bewijst een recent incident in Miami waar een prefab garage van enkele verdiepingen instortte. Vermoed wordt dat het probleem niet te wijten was aan een ontwerpfout maar aan een constructiefout.

De producent van de prefab elementen moet natuurlijk 100% te vertrouwen zijn m.b.t. kwaliteit maar ook de constructie zelf houdt gevaren in: prefab wordt vaak gekozen om redenen van bouwsnelheid. Bouwvakkers staan dan ook onder enorme tijdsdruk met mogelijk nadelige gevolgen op de constructiekwaliteit.

 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....