Carbonwapening als nieuwe norm voor beton

B&R Building Materials
B&R Building Materials
B&R Building Materials

Dankzij carbonwapening is het mogelijk om grotere en lichtere bouwelementen te ontwikkelen waardoor het uitvoeringsproces sneller en minder intensief verloopt. Een pluspunt voor menig bouwprofessional.

Wat is carbon?

Carbon is heel sterk. De treksterkte van carbon is vijf keer sterker dan staal. Carbon is ook licht. Denk maar aan het gebruik van carbon in tennis rackets en fietsen. Carbon is niet-corrosief waardoor het in het beton niet gaat oxideren. Verder is carbon ook niet-magnetisch en niet-geleidend.

Door het gebruik van carbon in bouwpanelen sluit men de thermische onderbrekingen uit. Dit komt doordat het materiaal thermisch inert en flinterdun is. Carbon is ook prima inzetbaar in agressieve milieus omdat het tegen chemische stoffen bestand is. Denk maar aan zwembaden, wegenbouw…

De carbonwapening heeft dan ook heel wat troeven voor de bouwprofessional (zowel voor opdrachtgever, architect als aannemer). Het verwerkingsproces op de werf is veel eenvoudiger omdat carbon licht en op rol leverbaar is. Wat dan weer voordelig is voor de logistiek en de montage op de werf.

Wat is C-Grid?

C-Grid, de merknaam van de carbonwapening bij B&R Building Materials, is gemaakt van een enorm sterke en extreem lichte, met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP). De samenstelling is uniek in zijn genre omdat de kunststof niet-geweven en de versterking 2 dimensionaal is opgebouwd.

Door deze opbouw is C-Grid oprolbaar en flexibel en in allerlei afmetingen beschikbaar. In een continu productieproces worden de carbon vezels geïmpregneerd met epoxy polymeren. Na de productie wordt elke rol getest op vlak van gewicht en minimale treksterkte en rek.

Multitoepasbaarheid

Carbonwapening kan worden toegepast in gevel-, wegen-, tunnel- en bruggenbouw. In de gevelbouw kan C-Grid worden ingezet voor prefab gevelelementen, composiete sandwichpanelen en in decoratieve betontoepassingen.

Prefab gevelelementen

Door de eigenschappen van C-Grid is er minder beton nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Zo volstaat een dunnere toplaag waardoor de panelen lichter en groter worden. Het directe gevolg hiervan is lichtere funderingen wat het gewicht van de totaalstructuur doet dalen. Dit levert dus een economisch voordeel op.

Composiete sandwichpanelen

Met de hybride zelfdragende CarbonCast Sandwichpanelen slaagt men erin om sandwichpanelen in architectonisch beton te ontwikkelen met een traditionele wapening in combinatie met carbonwapening. Door deze ultrasterke combinatie worden de wanden dragers.

 

De dragende structuur van de CarbonCast Sandwichpanelen:

  • laat uitbreidingen aan gebouwen toe;
  • kan uitgevoerd worden zonder één kolom of balk aan de binnenzijde, wat extra ruimte oplevert voor de opdrachtgever;
  • maakt prefabricatie tot en met het buitenschrijnwerk mogelijk, waardoor het winddicht maken van het gebouw sneller verloopt.

Decoratieve betontoepassingen

Door het gebruik van carbonwapening worden de gevelpanelen 50 tot 60% lichter. De panelen zijn slanker, maar boeten niet in qua sterkte.

 

Opmerkelijke voordelen op een rij

C-Grid doet de bouwsector sterk evolueren. Voor de aannemer betekent dit:

  • Meer panelen per vracht vervoeren
  • Sterke waterdichtheid van de panelen
  • Licht en gemakkelijk hanteerbaar t.o.v. traditionele manier van werken
  • Geen problemen betreffende roest
  • Goede thermische inertie
  • Dalende arbeidskost
  • Dalende uitvoeringskosten

We zetten de voordelen voor de opdrachtgever en architect op een rij:

  • Extra verhuurbare ruimte dankzij de afwezigheid van uitstekende kolommen aan de binnenzijde van het gebouw (lege doos)
  • Lagere bouwkost door lichtere panelen en lichtere funderingen
  • Goede thermische isolatie
  • Slankere wanden
  • Milieuvriendelijke manier van bouwen
­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email