De klimatisatie van de nieuwe generatie is meer dan een airco

atlantic nagano aircoheater
atlantic nagano lucht lucht warmtepomp units

De zomers in ons land worden steeds heter. Meer en meer mensen in België overwegen de installatie van airconditioning in hun huizen. Een traditionele mobiele airconditioner brengt echter al snel een aanzienlijke kostprijs met zich mee en verbruikt veel energie. Een lucht-luchtwarmtepomp, zoals de aircoheater Nagano, is een veel betere optie om je huis het hele jaar door te koelen en te verwarmen. Want die verbruikt minder energie en is minder belastend voor het milieu.

Hittegolven en hete zomers zullen waarschijnlijk het nieuwe normaal worden. Dat heeft grote gevolgen voor onze steeds energiezuiniger wordende huizen, omdat die door hun dikke isolatieschil de warmte binnen houden.  Meestal wordt dan gedacht aan een traditionele airconditioner om de binnenruimtes weer af te koelen. Deze manier van afkoelen is echter niet kosteneffectief en niet goed voor het milieu. Met de hoge energieprijzen van vandaag verbruikt het afkoelen van een huis met 1°C drie keer zoveel energie als het verwarmen ervan met 1°C, wat een aanzienlijke last op uw energiefactuur betekent.

Dus moet je daar maar blijven zitten puffen en zweten? Natuurlijk niet. Met de aircoheater Nagano van Atlantic, een lucht-lucht warmtepompsysteem, kan je het hele jaar door energie- en milieuvriendelijk koelen en verwarmen.

Een warmtepomp voor zowel koelen als verwarmen

De aircoheater Nagano is een lucht-luchtwarmtepomp met een binnenunit en een of meer buitenunits. Hij kan verwarmen en koelen als een cv-ketel of warmtepomp, maar ook koelen als een airconditioner.

De buitenunit zuigt buitenlucht aan als hij verwarmt. Alle warmte wordt door de compressor van het toestel onttrokken aan de buitenlucht. Hij produceert dus warmte met behulp van 25% energie en 75% vrije omgevingsenergie.

Verbruikt minder energie dan een koelkast

Tim Colpaert, Sales Manager Residential Business bij Groupe Atlantic Belgium, zegt dat een lucht-luchtwarmtepomp zoals de Nagano niet meer energie verbruikt dan je koelkast of wasdroger.

"Hij kan 4,5 kilowatt aan warmte of 8 kilowatt aan koude produceren met slechts 1 kilowatt vermogen. Om het in perspectief te zetten: een boiler of elektrisch kacheltje heeft 4 kilowatt vermogen nodig om 4 kilowatt warmte te produceren!

Met de huidige energietarieven houdt de aircoheater Nagano je koel voor ongeveer 2 euro per vierkante meter per jaar. Dat komt neer op ruwweg 40 euro voor een doorsnee kamer."

Veel verstandiger dan een mobiele airconditioner

Ook de Belgische Unie voor koude en luchtbehandeling, Frixis, raadt consumenten af om mobiele airconditioners aan te schaffen. Een mobiele airconditioner is weliswaar zeer goedkoop in aanschaf, maar verhoogt uw energiekosten omdat hij alleen koelt en niet verwarmt.

Aircoheaters zijn duurder in aankoop (vanaf 1.295 euro bruto exclusief btw voor 1 unit in 1 ruimte en +- 810 euro installatiekosten), maar door hun lage verbruik zijn ze een veel betere optie om je huis op een duurzame manier te koelen en te verwarmen.

"Als je bijvoorbeeld een Nagano 2.000 W zou gebruiken om een slaapkamer van 20 m2 het hele jaar door te verwarmen en te koelen in een doorsnee woning met een doorsnee hoeveelheid isolatie, dan verbruik je gemiddeld 91 kWh in de koelstand en 700 kWh in de verwarmingsstand per jaar. Met energiekosten van 0,40 euro/kWh komen de totale jaarlijkse energie-uitgaven voor de slaapkamer uit op slechts 316,40 euro. Hetzelfde onderzoek geeft aan dat een Nagano 3.500 W slechts ongeveer 399,20 euro kost om een veranda van 20 m2 te verwarmen."

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email