Compartimentering : nieuwe BOSEC-certificering / technische nota ANPI 169

ANPI
ANPI

Weerlegging om het afdichten van brandwerende doorvoeringen niet langer te verwaarlozen

Bij een brand in een gebouw kan compartimentering ervoor zorgen dat het vuur zich niet verspreidt tot andere lokalen. De compartimentering dient dan ook passend te worden uitgevoerd en conform te blijven! Opgepast voor werken, zoals bijvoorbeeld het leggen van kabels of buizen in de nabijheid van vuurvaste elementen. Sedert lange jaren heeft de wetgever het compartimenteringsconcept voorzien als een basisprincipe van de regelgeving op het vlak van de brandbeveiliging van gebouwen.

Bijlage 7 – Gemeenschappelijke bepalingen – onlangs verschenen in een koninklijk besluit tot vastlegging van de basisnormen op het vlak van brandpreventie en explosies, waaraan de nieuwe gebouwen dienen te voldoen, preciseert nu duidelijk de vereisten voor de doorvoeringen in de bouwwerken.

Voorschriften en eisen in een wet gieten is één ding. Ervoor zorgen dat deze worden nageleefd, niet alleen bij het ontwerp en de bouw, maar ook tijdens het gebruik van het gebouw is nog iets anders! Alle ondernemingen en interveniënten die werken in nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen of renovatiewerken uitvoeren, worden of zullen op een dag worden geconfronteerd met een brandcompartimenteringsprobleem. Het is voor hen essentieel dat ze weten hoe te reageren.

Zo, op vraag van beheerders van grote risico’s en in samenwerking met hen, is een certificering ter zake in het leven geroepen: eenvoud en efficiëntie zijn hierbij de sleutelwoorden. Het doel van deze certificering is de arbeiders en hun opdrachtgevers bewust maken dat een wand, een muur doorboren in sommige gevallen ernstige gevolgen kan hebben.

Deze certificering die past in het kwaliteitsreferentiekader van BOSEC, afgeleverd door ANPI, en die zich baseert op BENOR gecertificeerde producten, richt zich tot alle bouwondernemingen, de studiebureaus, de architecten, de bouwheren, maar ook tot de beheerders van gebouwen en tot de onderhoudsverantwoordelijken die zich bewust moeten zijn welke impact hun handelingen op de brandcompartimentering heeft.

De Technische Nota 169 van ANPI beschrijft de praktische modaliteiten die moeten worden gevolgd om gecertificeerd te worden als Expert en/of Uitvoerder, net als de technische informative die men moet kennen om aanspraak te maken op deze kwalificaties.

Wilt u meer weten over de materie compartimentering, stuur ons hieronder uw vragen. Wij antwoorden u zo spoedig mogelijk.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email