Op 30 september huldigde AGC Glass Europe haar nieuwe hoofdkantoor in dat de naam AGC Glass Building kreeg. Dat gebeurde in aanwezigheid van tal van vertegenwoordigers uit de industriële, de politieke en de bedrijfswereld en van de pers. Dit bijna energieneutrale gebouw is gelegen in Louvain-la-Neuve, 25 km ten zuiden van Brussel. In de AGC Glass Building, die ongeveer 500 personen kan huisvesten, zitten nu alle administratieve en centrale diensten van AGC samen die vroeger over verschillende locaties in het land gespreid waren.

 

 

 

Duurzaamheid en comfort  

Het gebouw kreeg de BREEAM-certificatie1 ‘uitstekend’ in de ontwerpfase en kan dan ook een omzeggens neutrale energiebalans voorleggen. Het beperkte energieverbruik (o.a. voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie. In zijn inhuldigingstoespraak verheugde Jean-François Heris, CEO van AGC Glass Europe en Voorzitter van de Union Wallonne des Entreprises, er zich over dat de keuze van hoogtechnologische glasoplossingen (meer dan 13.000 m² AGC-glas) een doorslaggevende rol speelde in het duurzame en innovatieve karakter van het hoofdkantoor. Professor David Strong2, auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de bewoners van gebouwen, voegde daar trouwens aan toe: “Dit gebouw werd zo ontworpen dat dankzij grote glaspartijen men op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft. Het spoort dus met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de bewoners.”

 

Glasinnovatie   

Het gebouw is opgetrokken op pijlers, met parkeerruimte op de begane grond, en onderscheidt zich aan de buitenkant door een dubbele glasgevel. De binnenschil bestaat uit dubbele beglazing van extra-blank glas met superisolerende coatings en zonwering3. De buitenschil is dynamisch en enig in zijn soort, met mobiele, glazen lamellen voorzien van witte stroken die afwisselend op de binnen- en buitenzijde zijn gezeefdrukt. Ze passen automatisch hun stand aan de bewegingen van de zon aan en optimaliseren zo de inval van daglicht, zonwering en warmteconfort. Binnen huisvest het gebouw op twee verdiepingen kantoren, een conferentiecentrum, een restaurant, terrassen en tuinen-patio’s, centraal verbonden door een indrukwekkende binnengalerij, met een auditorium.

 

De AGC Glass Building is het werk van het architectenbureau Samyn & Partners en BEAI, in samenwerking met algemeen aannemer Van Roey. Het werd gefinancierd door Axa Belgium die het aan AGC verhuurt met een huurovereenkomst van 15 jaar.

 

 

1: Building Research Establishment Environmental Assessment: Europese certificering van de milieuprestaties van een gebouw
2: Gastdocent van de Universiteit van Nottingham en van het Oxford Institute for Sustainable Development.
3: Buitengevels met Thermobel TopN+ op Clearvision: deze keuze werd gemaakt omwille van het goede compromis tussen thermische isolatie, kleurweergave en maximale lichtsterkte. De binnengevels (patio’s) zijn uitgerust met Thermobel EnergyN op Clearvision, voor de uitstekende prestaties in thermische isolatie en zonwering.