Gratis dienstencheques voor vrouwelijke zelfstandigen na bevalling

Acerta

Vrouwelijke zelfstandigen en meewerkende echtgenotes kunnen na een bevalling gratis dienstencheques aanvragen. Omdat dit recht nog altijd onvoldoende bekend is, zetten we het nog eens in de kijker.

Een woordje uitleg over de dienstencheques

Na een bevalling hebben vrouwelijke zelfstandigen en meewerkende echtgenotes recht op kraamgeld (via het kinderbijslagfonds) en op de moederschapsuitkering (via het ziekenfonds). Maar daarnaast kunnen ze via het sociaal verzekeringsfonds ook nog gratis dienstencheques aanvragen.

Het gaat over 105 dienstencheques met een waarde van 9 euro per cheque. De cheques blijven 8 maanden geldig.  Eén cheque is goed voor één uur diensten via een erkende organisatie.

Met deze cheques kan de zelfstandige moeder na de periode van moederschapsrust hulp van huishoudelijke aard betalen, zodat ze haar beroepsactiviteiten gemakkelijker kan hernemen. Het gaat hier om: het poetsen van de woning, het bereiden van maaltijden, wassen en strijken, … De volgende hulp kan niet betaald worden met dienstencheques: kinderopvang, onderhoud van de tuin, behangen en schilderen, …

Wettelijke voorwaarden

Om gratis gebruik te kunnen maken van deze dienstencheques gelden enkele wettelijke voorwaarden:

  • Op het moment van de bevalling is de moeder zelfstandige, helper of meewerkende echtgenote in het maxi-statuut.
  • Het kind verblijft in het gezin van de moeder.
  • De zelfstandige moeder voldoet aan de voorwaarden bij haar ziekenfonds om te genieten van de moederschapsuitkering.
  • De zelfstandige moeder herneemt een beroepsactiviteit onmiddellijk na de bevallingsrust (als zelfstandige, werknemer of ambtenaar).
  • De zelfstandige moeder dient een aanvraag in bij haar sociaal verzekeringsfonds.

Ook de zelfstandige moeder in bijberoep of met de gelijkstelling bijberoep heeft recht op dienstencheques. Voorwaarde is wel dat zij voorlopige bijdragen betaalt op het inkomen van drie jaar geleden, die minstens gelijk zijn aan de bijdragen in hoofdberoep (720,65 euro per kwartaal als zelfstandige of 316,58 euro per kwartaal als meewerkende echtgenote).  Startende zelfstandigen (eerste drie jaren van activiteit) in bijberoep of gelijkstelling met bijberoep komen niet in aanmerking voor dienstencheques.

De zelfstandige vader kan geen aanspraak maken op dienstencheques.

Procedure

De zelfstandige moeder moet een aanvraag indienen bij haar sociaal verzekeringsfonds. Dit kan vanaf de zesde maand van de zwangerschap tot en met de laatste dag van de vijftiende week na de bevalling. Na die datum is de aanvraag niet meer ontvankelijk.

Na ontvangst van de aanvraag wordt onderzocht of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. Het sociaal verzekeringsfonds heeft ook nog een kopie van de geboorteakte en het persoonlijk inschrijvingsnummer bij Sodexo nodig.

Bij een positieve beslissing wordt de aanvraag doorgestuurd naar Sodexo. Sodexo bezorgt de cheques vervolgens per post.

Omruiling

Zoals vermeld blijven de dienstencheques 8 maanden geldig. De geldigheidsduur staat steeds vermeld op de cheque. Wanneer de dienstencheques bijna gaan vervallen, kan de zelfstandige moeder  deze bij Sodexo omruilen tegen betaling van een administratieve kost van 0,50 euro per dienstencheque. De cheques worden dan vervangen door andere cheques waarvan de geldigheidsduur op dat moment begint te lopen.

Hou de geldigheidsduur van de dienstcheques goed in de gaten: vervallen dienstencheques mogen niet meer worden omgeruild.

Regionalisering

Sinds 1 januari 2016 zijn de drie Gewesten bevoegd voor de uitgifte van dienstencheques. Sodexo blijft uitgever van de dienstencheques voor het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor de zelfstandige moeder verandert er niets: de aanvraag voor de gratis dienstencheques moet nog steeds worden ingediend bij haar sociaal verzekeringsfonds. De bovenvermelde procedure wijzigt niet.

Meer informatie

Voor meer informatie over de dienstencheques kan u steeds terecht op de website van het  Gewest waar u woont:

Auteur : Nathalie de Groot, Juridisch adviseur bij Acerta Sociaal Verzekeringsfonds

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email