De werkelijke impact van de tax shift berekenen op maat van elke onderneming is nu mogelijk

Acerta

Acerta lanceert de tax shift calculator, een nieuwe tool die werkgevers toelaat om op maat en op een structurele manier de impact van de tax shift op hun bedrijf te berekenen. Zo wil Acerta bedrijven ondersteunen bij het anticiperen op de financiële ruimte die ze zullen krijgen op korte en lange termijn. Het unieke karakter van de tool bestaat erin om de simulatie uit te voeren op basis van specifieke gegevens van de werkgever om de werkelijke impact voor zijn onderneming op maat te berekenen.

Tax shift voor iedereen

De Belgische arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een van de hoogste kostenpercentages op arbeid ter wereld. Hierdoor hebben Belgische werkgevers het moeilijk om internationaal competitief te zijn wat dan weer de tewerkstelling in gevaar brengt. Met de recent besliste taks shift wil de federale regering de Belgische loonkostenhandicap tegenover onze buurlanden verminderen en de concurrentiekracht van Belgische bedrijven opnieuw  verhogen. “Zoals de naam suggereert, wil de tax shift de lasten op arbeid voor de  werkgever verschuiven naar andere bronnen van inkomsten voor de staat. Zo krijgen werkgevers meer ademruimte en stimuleren we economische groei”, aldus Liesbet Coninx, Managing Director Payroll bij Acerta. “Vandaar dat de regering onder andere een lastenverlaging van werkgeversbijdragen doorvoert. Vandaag de dag betalen bedrijven zo’n 32,4% lasten op het loon van hun personeel. Dat wordt de volgende jaren teruggedrongen naar 25%. Maar het geld om deze switch te garanderen moet natuurlijk van ergens komen, onder andere uit de opbrengst van de indexsprong.”

Het mysterie ontrafeld op maat van je bedrijf

Maar hoewel de tax shift al enkele maanden de politieke arena beheerst, tasten werkgevers in het duister over de precieze impact die deze maatregel zal hebben op hun financiële situatie de komende jaren. “Het gaat hier om complexe en erg technische materie, waardoor heel wat werkgevers de bomen door het bos niet meer  zien”, zo zegt Liesbet Coninx. “Daarom ontwikkelde Acerta de tax shift calculator, een gratis simulatietool voor werkgevers die het mogelijk maakt op een structurele manier te berekenen welke financiële veranderingen de tax shift voor hen brengt op korte en lange termijn”.

Het unieke karakter van deze tool ligt in zijn geïndividualiseerde aanpak. De berekeningen worden gebaseerd op de specifieke input van de werkgever waarop de maatregelen uit het akkoord over de tax shift worden toegepast.. Zo weet elk bedrijf op elk moment waar het zich mag aan verwachten.

Heel belangrijk is bovendien dat elke klant van Acerta payroll een geïndividualiseerd rapport kan aanvragen. Hierin krijgt hij voor zijn onderneming, op basis van zijn concrete gegevens (aantal werknemers, de effectieve brutolonen, breuk tewerkstelling, paritair comité en huidige lastenverlagingen) een raming  van de verlaging van de loonkost ingevolge de tax shift tot 2020.

 “Op die manier wil Acerta grote en kleine ondernemingen meer zicht helpen geven op de impact van de tax shift voor de werkgever en voor hun personeel. Zo weten werkgevers meteen waar ze aan toe zijn, en welke acties ze kunnen treffen om verder te groeien in de toekomst. Omdat het overzicht erg concreet is, geeft dat werkgevers meteen ook  de opportuniteit om te kijken naar de verloning van hun personeel en een loonoptimalisatie door te voeren”, aldus Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult. “Want bedrijven zullen meer financiële ruimte krijgen, waardoor ze de kans krijgen om te investeren in hun talent, en meer in te zetten op de groei van hun werknemers. Geen overbodige luxe als de concurrentiekracht tussen bedrijven opnieuw zal oplaaien en de war for talent nog sterker zal beginnen woeden. Het zal nog belangrijker worden om de ontwikkeling van je personeel centraal te stellen, hen voldoende uitdagingen voor te schotelen en hen in het bedrijf in te zetten op basis van hun interesses en talenten. Zo kan de werkgever de kracht van zijn mensen optimaal valoriseren. Enkel zo zal je je werknemers kunnen aantrekken en behouden, en dus succesvol kunnen blijven in een snel veranderende markt.”

Meer info op acerta.be/taxshift 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email