Silka kalkzandsteen verbetert akoestisch comfort in woning en appartement

Xella
Xella
Xella

Silka kalkzandsteen blokken en  elementen zijn zware massieve ruwbouwmaterialen. Dankzij deze massa kunnen ze op akoestisch vlak het verschil maken voor uw project.

In welke situatie kan Silka worden toegepast?

Silka-blokken (kleinere formaten) en –elementen (groot formaat voor systeembouw) zijn prima producten voor het optrekken van ontdubbelde woningscheidende muren, zowel in appartementsbouw als in woningbouw. Twee Silka muren van 15 cm dik met een ankerloze luchtspouw van 3 cm voldoen voor het behalen van de eis van min. 62 dB (DnT,w) voor verhoogd comfort tussen woningen of min. 58 dB (DnT,w)  tussen appartementen (cfr. norm NBN S01-400-1).  Het gebruik van akoestische strips is hierbij overbodig! Ook bij doorlopende vloerplaten is men met een dubbele gemene Silka-muur verzekerd van de gewenste geluidsisolatie.

En hoe zit het met de thermische eis (U ≤ 1,0 W/m²K) ?

Om de thermische eis op te lossen wordt tussen de twee muren een laag thermische isolatie aangebracht (2 cm dik). Testen aan de KU Leuven resulteerden in een resultaat van 69 Rw.  Het ruwbouwconcept met de ontdubbelde Silka-muren wordt mede daardoor voorgedragen als uitstekende oplossing in appartementen.

Waarom scoort Silka zo goed?

Silka kalkzandsteen heeft een gewicht van ongeveer 1800 kg/m³, wat voor een dubbele muur van 15 cm 540 kg/m² betekent. Om de flankerende geluidstransmissie in verticale richting te beperken, is het daardoor niet nodig om een elastische muurstrook onder de dragende wanden te voorzien.

En voor scheidingswanden (binnenmuren)?

Een enkelvoudige Silka-muur van 21,4 cm of 17,5 cm dikte met een voorzetwand in Ytong verdiepingshoge panelen (cellenbeton panelen) van 10 cm is een voor de hand liggende oplossing als dragend, akoestisch en isolerend metselwerk voor scheidingswanden in appartementsgebouwen (groot aantal bouwlagen). De thermische eis van U ≤ 1,0 W/m²K wordt zonder extra isolatie beantwoord. De Ytong panelen worden zonder of met akoestische strips geplaatst.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email