Luchtdicht bouwen eenvoudig met massieve Ytong en Hebel cellenbeton

Xella
Xella
Xella

Wie energiezuinig wil bouwen, moet luchtdicht bouwen. Dat is een primaire vereiste om geen energie verloren te laten gaan via kieren en spleten. Want zowel koude lucht die ongecontroleerd de woning binnenstroomt, als opgewekte warmte die via kieren en spleten uitwaait, kosten onnodig geld. En dan is er nog het ongemak van tocht.

Ook in het kader van de huidige EPB-wetgeving is het noodzakelijk om met een nieuwbouw goed te scoren inzake luchtdichtheid. Een goede score leidt tot een beter E-peil, kan zelfs een verschil maken van 10 punten. Luchtlekken kunnen met blowerdoor-tests opgespoord worden tijdens de opbouw. Op die manier kan er eventueel nog verbeterd worden. De score van luchtdichtheid wordt uitgedrukt in n50 h-1, d.w.z. hoeveel keer per uur de luchtinhoud van je huis door de kieren verloren gaat bij een drukverschil van 50 Pascal (dit drukverschil constateert men wanneer het buiten hard waait). Een gewone woning scoort gemiddeld 7 tot 12 h-1, een laagenergie 1 tot 1,5 h-1.  Een passiefhuis vereist een waarde n50 lager dan 0,6 h-1!

Luchtdicht bouwen begint al met een juiste keuze ruwbouwmaterialen.  Massieve bouw zoals met Ytong of Hebel, biedt een zeer geringe kans op luchtlekken.  De volle materialen worden gelijmd, wat luchtdichte voegen met zich meebrengt.  Dit in tegenstelling tot traditionele bouwmethoden met binnenmuur, buitenmuur en spouw die erg gevoelig voor luchtlekken zijn door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen.

Ytong en Hebel hebben ook geen holle ruimtes, zoals bijv. traditionele snelbouwstenen. Er circuleert dus geen lucht in de muren zelf en er is geen risico op het creëren van luchtlekken bij het plaatsen van bijv. stopcontacten. 

Ook voor het dak is Hebel cellenbeton een gemakkelijke en betrouwbare oplossing.  De dakplaten zijn dragend, licht en isolerend tegelijkertijd.  Ze sluiten perfect op elkaar aan, wat de luchtdichtheid bevordert, en hun isolatiewaarde vermindert niet doorheen de tijd, net zoals bij de Ytong-blokken trouwens.

Hebel en Ytong maken een wereld van verschil. Een massieve schil is namelijk vanaf de basis al luchtdicht.

Realisaties

  • In Dour realiseerde St*Ar*Tech Management Group een passief kantoorgebouw met Hebel dat een luchtdichtheidsscore behaalde van n50 0,14 h-1.
  • Een turnzaal te Bergisch Gladbach (D) met Hebel wand- en dakplaten kreeg het passief certificaat met een score n50 van 0,18 h-1

 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email