Flexibel Ytong systeem oplossing bij stadsrenovatie

Xella
Xella
Xella

Projectontwikkeling in de dichte kern van een stad vormt steeds een hele uitdaging, en al zeker als het gaat om een renovatie- of herbestemmingsproject. Dikwijls krijgt de architect de opdracht om zo weinig mogelijk af te breken en moet hij proberen zo handig mogelijk gebruik te maken van de gegeven situatie, Tegelijkertijd zijn de geldende normen, lokale voorschriften en regionale bouwcodes te respecteren.

Het Ytong systeem leent zich bij uitstek voor stadsrenovatieprojecten. Ytong blokken zijn licht en zorgen bijgevolg voor een minimale belasting van bestaande betonnen structuren. Ze laten zich snel en precies op de juiste hoogte zagen. En, last-but-not-least, bezitten ze uitstekende isolerende en brandwerende eigenschappen.

Ook logistiek biedt Ytong de nodige flexibiliteit. De aanlevering van de paletten met blokken kan in kleine hoeveelheden gebeuren, in functie van de evolutie van de werf.

Schoolvoorbeeld van stadsrenovatie in Antwerpen

In het stadscentrum van Antwerpen ligt een met Ytong voltooid renovatie- en herbestemmingsproject. Oorspronkelijk was op het 1200m² grote terrein een kleine fabriek met bijbehorende herenwoning gevestigd. Het huidige Ordeningsplan bepaalde dat het geheel een residentiële bestemming moest krijgen.

Architect Frank Thieleman kon het afbreken beperken tot ca. 1/3 van de bebouwde delen en tekende 28 wooneenheden verdeeld over drie bouwlagen. De appartementen variëren in oppervlakte van 80 tot 130 m² en zijn elk verschillend. Om maximaal natuurlijk licht naar binnen te halen, voorzag de architect enkele patio’s en liet de bouwlagen trapvormig oplopen. Een bijgebouw op het terrein werd omgebouwd tot garage en biedt 28 parkeerplaatsen. De gevel aan de straat werd maximaal bewaard.

Ytong bleek het ideale product voor de realisatie van de herindeling van de bestaande structuren. De scheidingswanden tussen de wooneenheden werden met dubbele 10 cm Ytong-muren opgebouwd. Op de eerste verdieping rijkt het plafond tot 3,60 m en werd 2 x 15 cm Ytong ingezet. De gevels aan de patio’s van het pand werden met Ytong + isolatie + buitenpleister uitgevoerd.

Het totale project werd in vier fasen gerealiseerd. Amper 1 jaar en 3 maanden volstonden om het geheel af te ronden.

Bent u gestart of gaat u starten met een stadsrenovatie? Via bijgevoegd formulier kan u ons vrijblijvend advies vragen voor uw concrete stadsrenovatieproject.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email