Vergelijking van ventilatiesysteem C en D

Vasco Group
Vasco Group
Vasco Group

Bij het kiezen van ventilatie komen veel vragen kijken. Een van de belangrijkste is: Kiest u best voor een systeem C of een systeem D? In dit artikel leggen we eerst kort de werking van beide systemen uit. Vervolgens geven we aan welk systeem het best scoort op criteria zoals verbruik, luchtkwaliteit, gevoel van ventilatie, geluid en onderhoud.

 

Werking van een systeem C en D

Ventilatie op zich is vrij eenvoudig: vervuilde binnenlucht wordt vervangen door verse, schone buitenlucht. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf door kieren en spleten in deuren, ramen, muren en daken. Door de strenge hedendaagse isolatienormen zijn die kieren en spleten verdwenen en dient ventilatie dus op een andere manier geregeld te worden.

 

Bij een ventilatiesysteem C komt verse lucht via roosters in ramen en muren van de droge ruimtes (leefruimtes, slaapkamers, bureau’s) naar binnen. De vervuilde lucht wordt mechanisch via ventilatie afgevoerd via luchtroosters in de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats).

 

Bij een ventilatiesysteem D of balansventilatie gebeurt niet alleen de afvoer maar ook de aanvoer mechanisch via ventilatie. Er komen dus geen roosters in muren en ramen aan te pas. De buitenlucht wordt aangezogen via ventielen die zich op het dak of in de muur bevinden.

 

Door de mechanische aanvoer van verse lucht kan de inkomende lucht gefilterd worden en op temperatuur gebracht worden via een warmte-uitwisseling met de afgevoerde lucht.

 

Temperatuur & Verbruik

Bij een ventilatiesysteem C komt in de zomer zeer warme en in de winter zeer koude lucht binnen via de ventilatieroosters. Bij felle wind kan de ventilatie als tocht ervaren worden. Dat is niet alleen onaangenaam het zorgt ook voor een hogere energiefactuur omdat u bijkomend zal moeten koelen of verwarmen.

 

In een ventilatiesyteem D daarentegen zal de afgevoerde binnenlucht via een warmtewisselaar in de winter de koude aangevoerde buitenlucht opwarmen en in de zomer de warme aangevoerde buitenlucht afkoelen. Het ventilatiesyteem D van Vasco beschikt ook over een volledige bypass waardoor de aangevoerde lucht niet steeds langs de warmtewisselaar dient te gaan. Tijdens koele zomernachten kan er op die manier voor extra koeling gezorgd worden.

 

Op het gebied van temperatuur is een systeem D een duidelijke winnaar: het beperkt de warmteverliezen en zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat. In de winter komt er bij een systeem C (zeer) koude lucht binnen. Een systeem D verwarmt eerst die lucht.

 

Een systeem D verbruikt iets meer elektriciteit aangezien het 2 ventilatoren bevat. Dit weegt echter niet op tegen de grote energieverliezen die er zijn bij het systeem C. Hierdoor moet u meer gaan verbruiken om dit te gaan compenseren.

 

Luchtkwaliteit

In tegenstelling tot een ventilatiesysteem C wordt de aangezogen buitenlucht in een ventilatiesysteem D wel gefilterd. Op die manier blijven pollen, stuifmeel en stof buiten, wat resulteert in een zuiverdere binnenlucht.

 

Geluid

Bij het geluidsniveau van ventilatie dient rekening gehouden te worden met 2 soorten geluid: het geluid dat van buiten komt en het geluid gegenereerd door de ventilatie zelf. Bij een ventilatiesysteem C kan het geluid van buiten via de aanvoerroosters de woonkamer,... bereiken. Dat kan ten dele opgelost worden door een goed gekozen plaatsing van de aanvoerroosters of bijkomend door extra te investeren in zwaardere zgn. akoestische buitenluchtroosters. In een ventilatiesysteem D wordt de lucht aangezogen door een geluiddempende ventilatie-unit waardoor het buitengeluid sterk gedempt wordt.

 

Met betrekking tot het geluid gegenereerd door het ventilatiesysteem zelf, is het ventilatiesysteem D licht benadeeld door een extra kanaalsysteem en een extra ventilatie-unit voor de aanvoer van lucht.

 

Dankzij de sterke demping van het buitengeluid via de akoestisch gedempte aanvoerventilatie-unit, het gebruik van ultrastille en zuinige gelijkstroomventilatoren en de Easy Flow stille luchtkanalen heeft het Vasco systeem D ventilatiesysteem ook hier toch een licht voordeel.

 

Onderhoud

Bij een ventilatiesysteem C stapelt het vuil zich op in de aanvoerroosters. Het reinigen van de verschillende roosters in muren, ramen,... kan een zware tijdrovende klus zijn. Ook de ventielen in de natte ruimtes dienen op regelmatige basis gereinigd te worden. Door de afwezigheid van een filter raakt de ventilator in een systeem C sneller vervuild. Bij gebrekkig onderhoud daalt de ventilatiecapaciteit in de loop van de tijd.

 

Een systeem D beschikt over een filter voor de aangevoerde lucht. Die bevindt zich op één welbepaalde plaats en kan eenvoudig met een stofzuiger gereinigd worden. Een karwei van pakweg enkele minuten. Vasco adviseert om het kanalennet een eerste keer te laten nakijken – dat betekent niet automatisch reinigen – na acht jaar. De Vasco elektrostatische luchtfilter dient slechts om de 15 à 18 maanden vervangen te worden.

 

Zowel een systeem C als een systeem D hebben op regelmatige tijdstippen onderhoud nodig maar voor een systeem D is de klus sneller geklaard.

 

Conclusie

Het duidelijke voordeel van een systeem D op het gebied van verbruik, geluid en luchtkwaliteit laat geen twijfel: een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning is de enige logische keuze voor ventilatie.

 

De oplossingen die VASCO aanbiedt zijn:

 

Systeem C

Systeem D

C400 of C400RF

C400RF is uitbreidbaar met CO²- en vochtsensoren waardoor de afvoer wordt gecontroleerd en aangepast.

D300E

D400 EP

D500

 

Voor meer informatie kan u terecht op http://www.vasco.eu

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email