Parkeerdak Ninia shopping: eerste Belgische project met EFYOS XPS-isolatie

Soprema
Soprema
Soprema

Nieuw in het EFYOS-gamma is de oranjekleurige XPS-isolatie die sinds kort geproduceerd wordt in de eigen nieuwe fabriek in Savigny (FR). Voor de eerste toepassing van dit materiaal in eigen land trokken we naar hartje Ninove, waar de firma Derde Construct NV uit Wichelen de laatste hand legt aan de renovatie van een parkeerdak op het Ninia shoppingcenter.

Parkeerdak als pilootproject

Het grote winkelcomplex bevindt zich in het centrum van Ninove en is voorzien van een aantal parkeerdaken. Eén van die parkeerdaken – met een oppervlakte van om en bij de 1700 m² - is bestemd voor de bewoners van de aanpalende appartementsgebouwen en was dringend aan renovatie toe.

“Het bestaand parkeerdek bestond uit tegels op een cellenglasisolatie en was volledig beschadigd. Wij zijn dan ook gestart met een volledige sloop tot op het hellingsbeton om van daaruit het dak helemaal opnieuw op te bouwen… voor het eerst met de nieuwe XPS-isolatie van Soprema.”

Karel Derde van Derde Construct

Isolatiegamma vervolledigd

Het XPS-gamma, voornamelijk XPS 500, was ideaal te gebruiken voor de isolatie van het Ninia shoppingcenter. Dit is een thermische isolatieplaat op basis van geëxtrudeerd polystyreen (XPS) hardschuim die geproduceerd is met klimaatvriendelijke drijfgassen. Het hele gamma is bovendien 100% recycleerbaar en dankzij de hoge drukvastheid ideaal voor parkings en parkeerdaken. Het nieuwe EFYOS-gamma biedt eveneens een XPS 700 variant aan met een druksterkte van maar liefst 700 kPa.

Op het parkeerdak werd een tweelaagse bitumineuze dakafdichting aangebracht met als onderlaag een SOPRAROCK PB P3 TF en als toplaag een SOPRALENE OPTIMA 4GmF. Daar bovenop werd dan losliggend een laag XPS-isolatie geplaatst van 60 mm. De nieuwe XPS-isolatie is zeer compatibel met andere producten en systemen zoals bitumineuze waterdichtingen, FLAG kunststofmembranen en de ALSAN vloeibare harsen.

“Op dit project werd gekozen voor een rijlaag in ter plaatse gestort beton met een nabehandeling. Dat kan principieel ook zonder die nabehandeling als we kiezen voor beton met een goede blootstellingsklasse, maar de invloed van dooizouten mag niet onderschat worden en in de praktijk nemen we dan ook geen risico’s. Daarom wordt dit parkeerdak ook nog eens afgewerkt met een PMMA-slijtlaag.”

Karel Derde van Derde Construct

Het betonnen rijvlak werd gecompartimenteerd in zones van 3 x 3 m. Het product werd in banen van 3 meter lang aangebracht, waarbij om de 3 meter dwarsvoegen zijn ingezaagd. Na een tweetal weken uithardingstijd werd het oppervlak dan gekogelstraald en vervolgens afgewerkt met ALSAN PMMA-harsen.

Wenst je meer informatie over EFYOS XPS-isolatie en de toepassingsmogelijkheden, vul dan bijgevoegd formulier in.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email