Somfy’s projectenafdeling zet voordelen KNX in de kijker

Somfy
Somfy

Interoperabiliteit, flexibiliteit en centraal beheer mogelijk dankzij KNX

De projectenafdeling van Somfy is aanwezig op Batibouw, op de stand van KNX België (paleis 9, stand 9207). Samen met andere KNX-professionals en KNX-fabrikanten, wil Projects by Somfy inzetten op het promoten van KNX. Volgens Gunter Lories, departementshoofd Projects by Somfy, biedt KNX enorme voordelen inzake interoperabiliteit, flexibiliteit en centraal beheer bij zowel grote als middelgrote projecten. Voor hem is Batibouw dan ook het uitgelezen moment om deze toe te lichten.

 

KNX: de moeder van alle protocols

De projectenmarkt blijft een markt met een verscheidenheid aan communicatieprotocols voor automatisering en gebouwbeheer. Bijna iedere fabrikant heeft zijn eigen protocol. “KNX staat daar echter boven.”, zegt Gunter Lories, departementshoofd Projects by Somfy. “De KNX-standaard is als het ware het Engels van alle datacommunicatie en je zal altijd wel iemand vinden die dezelfde taal spreekt. Deze interoperabiliteit met andere systemen, maar ook de flexibiliteit van het systeem zelf, blijven onmiskenbaar KNX’ belangrijkste troeven.”

 

KNX: investering betaalt zichzelf terug

Gunter Lories bevestigt wel dat KNX in aanleg duurder is. “De winst ligt echter in de ROI. Je gaat immers een stap verder in de optimalisatie van alle systemen wat betekent dat ieder systeem an sich een grotere return heeft en dat de terugbetaaltijd sneller is. Vergelijk het met een auto. Standaard heb je een rem en versnellingen, maar uiteraard zal die alleen maar interessanter worden met ruitenwissers, richtingaanwijzers, airco, ...”.

 

KNX is niet alleen voor grote projecten interessant. Ook middelgrote projecten halen hier hun voordeel uit op het vlak van gebouwbeheer. Denk bijvoorbeeld aan de vereenvoudiging in bekabeling. “Wist je trouwens dat bij elke 10 meter kabel of bij elke 10 aansluitingen er minstens 1 verkeerd is? Dat zegt al iets over de foutenlast, bij KNX vang je dit programmatisch op. Soms zit het doel in een klein hoekje verscholen en wordt er niet meteen aan KNX gedacht. Daar moeten we iets aan doen.”, voegt Gunter toe.

 

KNX: drie drijfveren

Bij de start van een nieuw project, is het belangrijk even stil te staan bij het grote geheel. “Stop de schrijnwerker, de elektricien, de monteur, ... dan ook niet meteen in vakjes. Een gefragmenteerde aanpak biedt an sich misschien wel het meest goedkope item op dat moment, maar op het einde van de rit zeker niet de meest optimale of goedkoopste oplossing.”, besluit Gunter. Een geïntegreerde aanpak zoals mogelijk met KNX biedt de volgende voordelen:

 

1.  interoperabiliteit: je wil verschillende systemen met elkaar laten praten, zoals het systeem voor het beheer van de zonwering (zon) met dat voor het kunstmatig daglichtbeheer (licht). Hoe belangrijker de energie-efficiëntie van het gebouw, hoe belangrijker het wordt om systemen te laten communiceren. En van zodra je systemen gaat koppelen, haal je het meeste voordeel uit KNX.

 

2.  flexibiliteit: je wil een systeem dat aanpasbaar is, hetzij in tijd hetzij in functionaliteit. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen niet alle zonnescreens in één keer te veranderen, maar per gebouw of afdeling. Anderzijds vragen sommige projecten dan weer de nodige flexibiliteit in het schuiven van departementen of afdelingen. Wat vandaag een vergaderzaal is, zijn morgen bureaus, met KNX, geen probleem.

 

3.  centraal beheer: je hebt verschillende gebouwen die je toch vanop één punt wil aansturen. In plaats van twee losstaande systemen, koos een school uit Nederland bijvoorbeeld voor KNX via het reeds bestaande informaticanetwerk. KNX maakt immers gebruik van het IP netwerk en vraagt dus geen bijkomende bekabeling.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email