Wonen en zorg anders bekeken in WZC De Lisdodde

Somfy
Somfy
Somfy

Voor de bouw- en de zorgsector is de vergrijzing in België een enorme uitdaging. Volgens de

bevolkingsvooruitzichten van het Federaal Planbureau zal één op vijf Belgen in 2020 ouder dan vijfenzestig jaar zijn. In 2060 zelfs één op vier Belgen waarvan tien procent ouder dan tachtig. Een verdubbeling tegenover nu. Een trend die een enorme impact zal hebben op onze woonomstandigheden, maar ook op de vraag naar kwalitatieve zorg en wooncomfort, zowel thuis als in zorginstellingen.

 

In het woonzorgcentrum de Lisdodde in Mechelen hebben ze dit begrepen. Deze recente woonvoorziening weet namelijk comfort, privacy en zorg op maat te combineren. En dat allemaal in een toch wel moderne, groene, aangename en vertrouwde omgeving. Dat was ook het plan van het architectenbureau DAE in Mechelen. Het bureau bewijst met dit staaltje architectuur op een nieuwe manier naar zorgcentra te kijken.

 

De Lisdodde bestaat uit 156 woongelegenheden, waarvan 92 nieuwe kamers, 64 gerenoveerde kamers en 24 service flats. De kamers zijn ruim, modern en comfortabel, er is een ruime cafetaria, een kleine winkel, kapsalon en zelfs een therapeutische wellness ruimte voor kinesitherapie en ergo. Het nieuwe gebouw is een samensmelting van de woongelegenheden van de campus Heergracht en de campus De Polder.

 

Een comfortabel en gezond binnenklimaat

“Wonen komt bij ons op de eerste plaats. Onze bewoners een comfortabel onderdak bieden is dan ook mijn prioriteit nummer één, gevolgd door individuele zorgverlening. Iedere oudere is hier uniek en ik wil ook dat ze dat gevoel krijgen dankzij onze aandacht voor zorg en comfort”, verduidelijk OCMW-voorzitter Koen Anciaux.

 

Deze visie weerspiegelt zich ook in het gebouw zelf. Zo is er in dit passief wonen concept onder andere aandacht voor ecologisch bouwen en voor een optimale ventilatie en isolatie. De gekleurde verticale luiken zorgen dan ook niet enkel voor een mooi architecturaal effect, ze zijn ook aangesloten op een centraal besturingssysteem van Somfy. Daarmee kunnen de luiken automatisch aangestuurd worden vanop afstand. In functie van licht, zon en wind kunnen ze deels of volledig gesloten worden. De bewoner behoudt echter het laatste woord en kan een automatische opdracht toch opheffen met behulp van zijn vaste wand- of afstandsbediening. Tenzij er gevaar is voor de eigen veiligheid (brand) of wanneer de glazenwasser aan het werk is.

 

Het creëren van een prettig leefklimaat levert zelfs niet alleen thermisch en visueel comfort voor het welzijn van de bewoners en het verzorgend personeel, het werkt ook energiebesparend.

 

Privé-publiek parcours

De Lisdodde is tevens zo bedacht dat bewoners voldoende privacy krijgen. En toch ook niet de kans krijgen te vereenzamen. Zo hebben ze enerzijds een eigen ingang en een apart en mooi terras, anderzijds een rechtstreeks verbinding met de gemeenschappelijke ruimten van het woonzorgcentrum. Dit maakt het mogelijk dat ze kunnen genieten van een geleidelijke overgang van hun eigen private stekje naar de semipublieke ruimte binnen hun afdeling tot de volledige publieke ruimte zoals de cafetaria, de  inkomhal en het speelpleintje. Privacy, kwalitatieve zorg en comfort gaan dus wel degelijk hand in hand.

 

Lees ook het artikel rond recent Somfy onderzoek: “Eigen woning bij twee op drie Belgen niet geschikt voor oude dag”

 

Nuttige informatie:

DAE architectenbureau: http://www.dae.be/

Somfy: http://www.somfyarchitecture.be/

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email