Bijna één op vijf Belgen vergeet bij vertrek huis af te sluiten. Licht of verwarming blijft bij de helft wel eens branden.

Somfy
Somfy

In veel gezinnen heerst er ‘s ochtends een aangename drukte met een strak schema. En dan durft men wel eens iets vergeten. Zo geeft één op twee Belgen toe dat ze bij het verlaten van de woning het vaakst het licht of de verwarming vergeten uitdoen en nog eens bijna 1 op 5 sluit zijn woning niet goed af. Een gevaarlijk gegeven met de vakantieperiode in aantocht.

 

 

 

Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van iVox in opdracht van Somfy, marktleider op het gebied van huisautomatiseringsoplossingen voor het gemotoriseerd aansturen van onder andere rolluiken, binnen- en buitenzonwering, garagedeuren en hekken. In het onderzoek vroeg men aan een representatieve steekproef van 1.000 Belgen wat ze het vaakst vergeten wanneer ze ‘s ochtends het huis verlaten.

 

Zo geeft 27 procent van de ondervraagden toe dat ze het vaakst de verwarming vergeten uit te zetten. Nog eens bijna een kwart van de ondervraagden (23 procent) laat het licht branden. De combinatie van beide conclusies maakt dat één op twee Belgen wel eens ongewenst te veel betaalt voor zijn verlichting of verwarming. Daarbovenop blijkt de Belg bij het afsluiten van de woning wel eens ‘iets’ over het hoofd te zien. Zo verklaart bijna één op vijf van de ondervraagden (19 procent) wel eens de garagepoort, tuinpoort, deuren of ramen vergeten af te sluiten. Toch verontrustende cijfers nu veel mensen hun woning achterlaten en op vakantie vertrekken. Tenslotte gaf nog 12 procent aan dat ze van al hun ochtendtaken ‘de rolluiken optrekken’ het vaakst vergeten.

 

Mannen vergeten net iets meer

De onderzoekers pluisden de resultaten ook uit op basis van het geslacht. Hieruit blijkt dat mannen vaker iets vergeten dan vrouwen. Van de mannelijke ondervraagden geeft 14 procent toe dat ze de rolluiken weleens vergeten op te trekken (bij de vrouwen is dit slechts 10 procent). Ook met het afzetten van de verwarming springt hij slordiger om dan zij (28 procent ten opzichte van 25 procent).

 

Jongeren scoren slechter dan 55-plussers

Jongeren (groep < 34 jaar) zijn blijkbaar iets gehaaster dan ouderen (> 55 jaar) als ze hun woonst verlaten. Liefst 34 procent vergeet zijn verwarming af te zetten (tov 22 procent van de ouderen) en 16 procent laat de rolluiken beneden (tov 7 procent bij de ouderen). Bij het afsluiten van woning en eigendom is het echter net omgekeerd: slechts 15 procent van de jongeren durft dit te vergeten, terwijl 24 procent van de ouderen aangeeft dit het vaakst te vergeten. 

 

Geen zorgen  met TaHoma®

Wie regelmatig zaken vergeet als hij het huis verlaat, hoeft zich met TaHoma® van Somfy geen zorgen meer te maken. Met deze interface kun je van overal ter wereld (van op je werkplek, van op vakantie, in de wagen, ..) je rolluiken en zonnescherm neerlaten, toegangspoorten afsluiten of je verwarming lager zetten. Je  kan ook alle repetitieve acties automatiseren via zogenaamde TaHoma scenario’s waardoor je aan deze dagelijkse handelingen niet meer hoeft te denken. Het verhoogt meteen je comfort, je veiligheid, je vrijheid en je bespaart ook energie. TaHoma® laat toe dat je overal je huis kan controleren via smartphone of tablet. De TaHoma-oplossing (box + abonnement) is heel toegankelijk qua prijs en onder andere te verkrijgen bij de Home Motion Experts, een geselecteerde groep Somfy dealers.

 

Meer info op http://www.somfy.be/nl-be/home/ontdek/home-motion/tahoma.html

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email