Actieve zonwering is essentieel voor een energiezuinig huis

Somfy
Somfy

De regels om te bouwen worden steeds strenger en het minimale vereiste E-peil en K-peil zullen in de toekomst nog verder dalen ook voor bestaande woningen. Allemaal hebben ze één constante: met zo weinig mogelijk energie een comfortabele leefomgeving creëren.

 

De woning en architectuur evolueren de laatste jaren enorm. Grote glaspartijen, vaak in één lijn met de gevel, zijn geen uitzondering meer in moderne nieuwbouw. Maar door de tendens naar steeds beter geïsoleerde en luchtdichte woningen kan dit soms leiden tot oververhitting van kamers in de woning. Airconditioning kan een oplossing zijn, maar wordt in de EPB software afgestraft. Om oververhitting tegen te gaan is de architect genoodzaakt om andere alternatieven te zoeken. Geautomatiseerde zonwering biedt een perfecte oplossing.

 

Automatiseren van zonweringen heeft drie belangrijke voordelen:

  • een efficiënter gebruik van de zonweringen,
  • een verhoogd comfort,
  • een lagere energiefactuur.

 

Efficiënter gebruik

Ondanks het feit dat veel zonweringen al uitgerust zijn met een elektrische motor, worden ze vaak toch niet efficiënt gebruikt. Stel je het volgende voor: het is een zonnige zomerdag, je trekt ‘s ochtends de rolluiken op en vertrekt naar je werk. Overdag doet de zon de temperatuur stijgen tot meer dan 25°C. Als je na een lange werkdag thuiskomt, kom je in een benauwd en warm huis thuis. Wat doe je dan? Je zet je op je terras, laat nog snel het zonnescherm naar beneden om geen al te felle zon in je ogen te krijgen. Een uurtje later sluit je de zonwering opnieuw zelf. Met andere woorden: de zonweringstoepassingen waarover je beschikt, hebben dus slechts een fractie van de dag gewerkt.

 

Door de zonwering te automatiseren door deze te koppelen aan draadloze licht- en temperatuursensoren  kun je de zonweringen efficiënter gebruiken en kun je van passieve naar actieve zonwering gaan. De sensoren reageren immers op lichtintensiteit en temperatuurstijgingen en zullen dan de zonwering op de juiste moment in- of uitschakelen, ook al ben je op dat moment niet thuis. Het resultaat is dat je huis niet is opgewarmd en dat het aangenaam vertoeven is, zowel binnen als buiten op terras.

 

Dynamische isolatie

Somfy spreekt ook vaak over dynamisch isoleren door actieve zonwering, maar wat betekent dat nu juist? Dynamisch isoleren van je woning doe je dankzij actieve zonwering waardoor je zonnestralen buiten houdt op de warmste momenten van de dag. Hierdoor creëer je een koel huis bij het thuiskomen.

 

Hierdoor passen de zonweringen en rolluiken zich dagelijks constant aan de klimatologische omstandigheden aan. Studies tonen aan dat de temperatuur in een ruimte tot 9°C kan dalen door het gebruik van actieve zonwering als dynamische isolatie. Deze techniek van “dynamisch isoleren” wordt vandaag al frequent toegepast in tertiaire gebouwen. Somfy past deze techniek ook toe in de gezinswoning, omdat dit toelaat oververhitting tegen te gaan terwijl je buitenshuis bent.

 

Energie besparen dankzij actieve zonwering

Een lagere temperatuur in de woning op warme zomerdagen zorgt dus ook voor een lagere energiefactuur. Zeker door zonwering te integreren in een algemeen automatiseringssysteem zoals het Tahoma systeem van Somfy, kan men enerzijds het energiepeil op een performante manier controleren, terwijl het individueel aansturen door de gebruiker even comfortabel blijft.

 

De architect houdt vandaag rekening met goed isoleren, luchtdicht bouwen, performant ventileren. Daarnaast is hij genoodzaakt om ook rekening te houden met het aspect oververhitting en voldoende licht voor het menselijk lichaam. Het is niet eenvoudig om gelijktijdig aan deze behoeften te voldoen. Dankzij zonmanagement kan men oververhitting tegengaan (door automatisatie tijdens de dag) en tegelijk voor voldoende licht (door individuele aansturing) zorgen. Vandaar dus het belang van het automatiseren van zonwering of “actieve zonwering”.

 

Ook in de winter

In de winter zal de automatisering van rolluiken ervoor zorgen dat deze vaker en vroeger neergelaten worden waardoor de warmte in het huis blijft. Doordat de zonwering dynamisch is (dus geautomatiseerd), kun je de zon op bepaalde momenten wel binnenlaten om van deze gratis warmte te genieten en het huis op te warmen dankzij de zon.

 

Wilt u meer weten over deze materie, surf naar http://www.somfy.be/nl-be/home/ontdek/onze-producten/actieve-zonwering.html

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email