Goed doordacht isolatieconcept bespaart significant op kosten van de installatie.

Recticel Insulation
Recticel Insulation
Recticel Insulation

Praktijkervaringen van woningcorporatie QuaWonen (8.500 eenheden) bij bouw Parkflat in Lekkerkerk Krimpenerwaard in Zuid Holland.

“Door een nieuwbouw woningbouwproject doordacht en hoogwaardig te isoleren, kunnen grote besparingen bereikt worden op de installatiekosten”. Dat is de vaststelling van Cees Bol (55), Bouwprojectleider Ontwikkeling van de Parkflat in Lekkerkerk. Dit appartementencomplex bestaande uit 42 levensloopgeschikte huurwoningen voor 55+’ers wordt op dit moment gerealiseerd door Martens Aannemersbedrijf uit Lekkerkerk in opdracht van woningcorporatie QuaWonen (Krimpenerwaard in Zuid Holland). De oplevering is eind 2013.

 

Hij legt een rechtstreeks verband tussen de kwaliteit van de gevelisolatie en de minderkosten op de installaties. “De lage temperatuur verwarming die mogelijk is in de Parkflat, zorgt voor voldoende comfort en behaaglijkheid. In zulke gevallen zijn er minder ‘zware’ leidingen en installaties nodig”.

 

Terugverdientijd

“Dat kleine beetje extra investering in een goed doordachte isolatieschil van het project kan binnen een paar jaar al worden terugverdiend. Particuliere bouwers van een koopwoning realiseren zich dat vaak niet. Onze huurders profiteren er direct van en zien elke maand een lage energierekening. Dit is een blijvend voordeel dat steeds groter wordt door de stijgende energieprijzen. De seniorenappartementen bevatten een hoog rendement gasgestookte cv-ketel en zonneboilers op het dak, een CO2-gestuurde ventilatie in de woning en overal vloerverwarming. Maar toch hoefde er minder geïnstalleerd te worden dan in soortgelijke, minder goed geïsoleerde appartementen. En op den duur worden door deze isolatiekeuze ook de onderhoudskosten vele malen lager”.

 

Perfect geïsoleerde schil

Voor de in aanbouw zijnde Parkflat in Lekkerkerk beoogt opdrachtgever QuaWonen een

isolatiewaarde van de totale buitengevel van minimaal Rc 6,3 m2K/W. Omdat dat te bereiken heeft de corporatie gekozen voor een PUR isolatieplaat van Recticel (2 lagen Eurowall 70 mm). In totaal betekent dit circa 3.000 meter isolatie voor een geveloppervlakte van ongeveer 1.500 meter. De isolatieplaat wordt in halfsteensverband verwerkt en klikt in elkaar door de speciale messing- en groefverbinding.

 

“We hebben gekozen voor een hooggeïsoleerde gebouwschil bestaande uit een steenachtig binnenspouwblad (kalkzandsteen), een geventileerde spouw en traditioneel metselwerk. De spouw mocht niet al te breed worden om een optimale woonoppervlak voor de huurders te garanderen. In zo’n geval heb je in die slanke spouw hoogwaardig isolatiemateriaal nodig. Dat hebben we bij Recticel gevonden, op advies van onze architect”, aldus Bouwprojectleider Bol. “De Eurowall isolatieplaat van Recticel is de Rolls Royce onder de isolatiematerialen”.

 

“Een pluspunt was overigens ook, dat fabrikantleverancier Recticel Insulation de verwerkers van de isolatieplaten zeer serieus instrueerde om de woning goed luchtdicht te maken: over de verankering, over de juiste aansluitingen bij de kozijnen, over het eventueel afschuimen van naden en kieren. Op deze manier krijgt de Parkflat een perfect geïsoleerde schil. Dat moet in één keer goed, want later kun je er niet meer bij”.

 

Renovatie van honderden woningen

Woningcorporatie QuaWonen (8.500 woningen in de Krimpenerwaard) maakt bij al haar activiteiten serieus werk van energie-efficiëntie. De corporatie wil in 2030 volledig energieneutraal zijn. Daartoe zijn nu al renovatieplannen voor honderden woningen in een vergevorderde staat van voorbereiding.

 

De grootverhuurder acht zich gehouden tot die operatie, omdat er een duidelijke verschuiving aan de gang is van sloop/nieuwbouw naar renovatie. Op het vlak van energieverbruik wil QuaWonen onder de EPC-norm van 0,6 (Bouwbesluit) komen. Maar dat is niet het einddoel. Praktijkman Bol tenslotte: “Een EPC van 0,0 is voor ons op termijn zeker een optie”.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email