Recticel Insulation draagt steentje bij aan uitstekend BREEAM-certificaat voor Balk van Beel

Recticel Insulation
Recticel Insulation
Recticel Insulation

De Leuvense Vaartkom ondergaat sinds enkele jaren een totale transformatie. Wat nog maar kort geleden een grotendeels verlaten industriële zone was, is bezig te veranderen in een stralend nieuw stadsdeel. Na appartementen met zicht op het water, een cultuurcentrum en een hub voor creatieve bedrijven, verrijst nu de nieuwe wijk Tweewaters, zo genoemd vanwege de ligging tussen de Vaartkom en een arm van de Dijle. Het hele gebied, zo'n elf hectare groot, wordt ontwikkeld tot ecologische wijk door projectontwikkelaar Ertzberg. Als ontwerpers trokken ze daarvoor enkele klinkende namen aan, waaronder Xaveer De Geyter en Stéphane Beel. Zijn Balk, volop in aanbouw, kreeg eind 2012 als eerste gebouw op het Europese vasteland een BREEAM-certificaat 'uitstekend'. Recticel Insulation stapte mee in het project en is trots een steentje te kunnen bijdragen aan deze uitzonderlijke realisatie.


Uitzonderlijk ecologisch

De hele wijk is opmerkelijk vanwege het radicaal ecologische concept. Zo vertelde Jo Vandebergh, ceo van Ertzberg, aan Media Planet: “We verliezen de strijd tegen de klimaatsverandering, dus moet het radicaal anders. Bij Tweewaters draait het om én ruimtegebruik én architectuur én energie én materiaal én afval én mobiliteit én... Dit alles kan alleen bereikt worden met een sterke verbeeldingskracht en verregaande innovatie.” Het concept was zelfs zo revolutionair dat banken niet bereid waren te financieren, ondanks een solide en goed uitgewerkt dossier. Dus waagde Ertzberg de sprong en financierde alles zelf.

De beloning blijft niet uit: de appartementen en commerciële ruimtes vliegen de deur uit. En als kers op de taart kreeg de Balk van Beel met een score van 87,8% de beoordeling 'outstanding', 'uitstekend' dus, van de Britse organisatie BREEAM. “We hadden BREEAM nochtans niet gebruikt om het ontwerp van de Balk te sturen. We waren dus verbaasd dat we zo hoog scoorden,” aldus Vandebergh. Voor BREEAM-certificatie wordt een project beoordeeld op een groot aantal criteria in negen categorieën, zoals energie, materiaalgebruik, afvalbeheer en gezondheid. De score 'outstanding' wordt zelden toegekend – het is zelfs de eerste keer dat dit gebeurt op het Europese vasteland. Begin 2013 mocht Ertzberg hiervoor in Londen de BREEAM International Award in ontvangst nemen.


Duurzame dakisolatie

Om dit exploot waar te maken, ging Ertzberg in zee met betrouwbare partners, die niet alleen hoogwaardige producten leveren, maar ook duurzaamheid en milieubehoud hoog in het vaandel dragen. Voor de dakisolatie werd dan ook een beroep gedaan op Recticel Insulation. Het West-Vlaamse bedrijf bedekte de platte daken van de Balk met Powerdeck F, een isolatieplaat met een kern in TAUfoam by Recticel (een hard PIR-schuim met een bijzondere celstructuur), tweezijdig bekleed met een mineraal gecoat glasvlies. Met een zeer gunstige isolatiewaarde hebben de TAUfoam by Recticel producten slechts een beperkte dikte nodig om een voldoende warmteweerstand te bereiken. Bovendien zijn ze Keymark-gecertificeerd.

“Duurzaamheid maakt ook deel uit van de filosofie van ons bedrijf,” vertelt Herman Raes, Commercieel Directeur bij Recticel Insulation. “Daarom doen we onderzoek naar manieren om alle fasen in de levenscyclus van onze producten duurzamer te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld een testproject met transport van onze producten over water in plaats van over de weg.”


De BREEAM-uitdaging

Het performante isolatiepakket draagt bij tot de goede score in de BREEAM-categorie 'energie en CO2-uitstoot'. Daarnaast is er op de bouwwerf speciale aandacht geschonken aan het afvalbeheer: tijdens de werken werden de afvalstromen gescheiden gehouden en afgevoerd om het opnieuw een nuttige bestemming te geven. Hiervoor werkte Recticel een oplossing uit samen met afvalverwerkingsbedrijf van Gansewinkel. De aannemer, Willemen, zorgde ervoor dat de restanten op de werf selectief verzameld werden in containers. Die werden vervolgens opgehaald door van Gansewinkel en naar een verwerkingssite vervoerd. Daar werden de snijresten van de isolatieplaten tot korrels vermalen, zodat ze kunnen dienen als energiebron voor een biostoom-centrale, waar ze worden omgezet in elektriciteit.

“Onze isolatieschuimen hebben immers een zeer hoge calorische waarde, net zoals hun grondstof, aardolie,” vervolgt Raes. “Daarom moeten ze ook verwerkt worden tot korrels, zodat ze gedoseerd in de reactor kunnen geïnjecteerd worden.” Belangrijk is daarbij wel, om het afval zo 'zuiver' mogelijk te houden: hoe minder het vervuild is met andere stoffen, hoe meer mogelijkheden er zijn om er opnieuw hoogwaardige materialen van te maken. Zo kan er soms zelfs aan upcycling gedaan worden, bv. door petflessen te verwerken tot fleece.

Herman Raes besluit: “Dit soort doorgedreven selectie wordt nog niet dagdagelijks gedaan in de bouwsector. Maar Recticel is steeds op zoek naar manieren om duurzamer te produceren en te verwerken, dus stapten we graag mee in dit verhaal. Voor ons is het project heel vlot verlopen en we zijn erg blij met het goede resultaat: dit is een bewijs dat ecologischer bouwen kàn. Een goede coördinatie tussen fabrikant, aannemer, afvoerder enz. is nodig, maar het resultaat mag er dan ook zijn!”

 

Via deze link vindt u meer informatie over Powerdeck van Recticel Insulation.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email