Nimmerdor in Grijpskerke (Zeeland, NL) wint PassiefBouwen Award 2012

Recticel Insulation
Recticel Insulation
Recticel Insulation

Denken in termen van verlagen woonlasten en niet langer in termen van bouw- en onderhoudskosten

 

Het multifunctionele gebouw Nimmerdor in Grijpskerke (Zeeland) is bekroond met de jaarlijkse PassiefBouwen Award 2012, en wel in de categorie Overige Gebouwen.

 

De onderscheiding werd uitgereikt op 5 februari 2013 tijdens de Bouwbeurs 2013 in Utrecht. De award is bestemd voor gebouwen en woningen die niet of nauwelijks energie gebruiken. Koken gaat elektrisch.

 

Project Nimmerdor kwam tot stand via de vrij nieuwe MassiefPassief-bouwmethode, die is uitgedacht door isolatieproducent Recticel Insulation en bakstenenfabrikant Wienerberger. Bij die methode worden gebouwen ontwikkeld volgens de bestaande passiefbouw-ontwerprichtlijnen, maar wordt tijdens de bouw toch gebruik gemaakt van massieve bouwstoffen, zoals betonnen binnenwanden, klassiek metselwerk en op bepaalde plaatsen keramische binnenwanden. Luchtdichtheid is een eerste vereiste, een goede ventilatie dus ook.

 

Jurycommentaar

 

Volgens juryvoorzitter ir. Chris Zijdeveld is Nimmerdor vooral in de prijzen gevallen, omdat het gebouw (een combinatie van appartementen, dorpshuis en commerciële ruimten en starterskoopwoningen) een klassiek uiterlijk heeft gekregen. “Dat is bij passiefgebouwen altijd erg moeilijk, vanwege de luchtdichtheidseisen. Maar bij Nimmerdor zijn corporatie, architect en bouwer daarin uitstekend geslaagd”.

 

“Het grote aantal inzendingen en nominaties voor de drie categorieën van de PassiefBouwen Award bewijst de stijgende lijn, die er zit in het aantal passiefprojecten, dat jaarlijks in ons land wordt gebouwd. Het bewijst ook de groeiende belangstelling voor passief bouwen, niet in de laatste plaats omdat passief bouwen de meest logische weg is naar nul-energie-woningen en energie-plus-woningen”, aldus Zijdeveld, oprichter en voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl, die de awards toekent.

 

Bekroning

 

Voor architecten Levien de Putter en Martijn Jansen van de Architecten Alliantie mede aanwezig namens opdrachtgever Marsaki Woonburg.com Goes was de PassiefBouwenonderscheiding voor Nimmerdor vooral ‘een bekroning voor alle energie die we erin gestopt hebben’.

 

Ze leggen uit, dat passief bouwen geen sinecure is. “Het vereist zorgvuldig ontwerpen, zorgvuldig detailleren en zorgvuldig bouwen. En je moet continu op je qui-vive zijn, dat die zorgvuldigheid gewaarborgd blijft. Kortom, het vraagt veel tijd en energie. Er is ook relatief veel overleg en communicatie nodig naar de bouwer en naar de gebruikers”.

 

Rendabel toekomstconcept

 

Bouwconcern Heijmans zegt dat het weliswaar al veel ervaring heeft met duurzaam bouwen, maar dat het voor het eerst op deze strakke manier onder de massief-passief certificering heeft gebouwd. “We hebben er veel van geleerd”, zegt Robert Koolen, directeur strategie & beleid Heijmans Vastgoed BV en program manager Sustainability Heijmans NV. “Zeker ten aanzien van het luchtdicht bouwen en ook ten aanzien van de samenwerking met alle partners en toeleveranciers. Want die samenwerking is keihard nodig om zo’n project tot een goed einde te brengen. Nimmerdor is voor ons een mooi visitekaartje geworden, misschien zelfs wel een stokpaardje”.

 

Verwijzend naar de economische crisis die vooral ook de bouwsector hard treft, zegt Koolen: “Er ontstaan blijkbaar grote kansen, zodra we als bouwers, overheid en consumenten eens gaan denken in termen van het verlagen van woonlasten, en niet langer in termen van bouw- en onderhoudskosten. Passiefbouwen helpt de energie- en onderhoudskosten laag te houden. Het is voor de consument een van de betere toekomstconcepten”.

 

Lage energierekening

 

De leverancier van de isolatiematerialen was Recticel Insulation (Kesteren). Commercieel manager Roland van der Hoek van dat bedrijf legt vooral de nadruk op de energiekostenbesparingen die massief-passief bouwen met zich meebrengt. “Achter elke passief ontwikkelde woning gaat ook een businessmodel schuil. De nettomaandlasten voor energie (alleen elektra, want gas is taboe) dalen tot een paar tientjes. We zitten nu nog in het proces hoe de bewoners het binnenklimaat ervaren. Als we daarover zekerheid hebben, biedt dit massief-passief-bouwconcept grote kansen voor de toekomst. Voor de architect is van belang, dat hij gewoon te werk kan gaan binnen de stedelijke randvoorwaarden. De bouwer kan gewoon doen, wat hij gewend was: met stenen werken, en metselen. En de bewoners krijgen een herkenbare woning, die uiterlijk nauwelijks afwijkt van traditioneel gebouwde woningen”.

 

“Het verschil is alleen, dat de gebouwinstallatie van het complex niet in een of andere machinekamer zit, maar gewoon in de spouw. Daar doet-ie vijftig jaar lang efficiënt zijn werk. Geen stekkers, geen knopjes, geen onderhoud. Een héél efficiënte gebouwinstallatie dus, die geïntegreerd is in de gebouwschil. En het rendement zie je terug in een lage energierekening”.


Keurmerk nummer 10.WN.0001

WOZOCO NIMMERDOR GRIJPSKERKE

Fase Ontwerp

Uitgereikt op 8 december 2010

Fase Gebouwd

Uitgereikt op 22 mei 2012

Opdrachtgever: Marsaki Woonburg.com Goes

Architect: Architecten Alliantie Goes

Adviseur PassiefBouwen: Trecodome Roosendaal

Inspectie: Nieman Raadgevende Ingenieurs Eindhoven

Bouw: Heijmans Zeeland Grijpskerke

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email