FOAMGLAS : een recept voor performante duurzame isolatie op basis van zuiver glas

FOAMGLAS
FOAMGLAS
FOAMGLAS

FOAMGLAS® of cellulair glas is een isolatiemateriaal met bijzondere eigenschappen. Die eigenschappen vloeien voort uit de gebruikte basisgrondstoffen en het doordachte productieproces: hoog tijd voor een ontdekkingsreis die begint met zuiver glas en uitmondt in een duurzaam isolatiemateriaal met onverwachte eigenschappen.

 

Zuiver glas, zand, wat minerale grondstoffen en een snuifje koolstof

 

De productie van FOAMGLAS® gebeurt in twee delen. In het eerste deelproces gaat een mengsel van recyclageglas, zand en andere minerale grondstoffen naar een smeltoven van 1.250 °C. Het glas vloeit daarna uit de oven en koelt af op een stalen transportband die richting kogelmolen gaat. In de kogelmolen wordt het glas verpulverd tot een fijn poeder waaraan een kleine hoeveelheid koolstof toegevoegd wordt.

 

Laat het poedermengsel rijzen in de oven

 

Het tweede deelproces is vergelijkbaar met het gistproces bij het bakken van brood. Het poedermengsel wordt in inox vormschalen gegoten en opnieuw in een oven van rond de 850 °C geplaatst. Hier krijgt het materiaal zijn unieke cellenstructuur. Door de hoge temperatuur sinteren het glas en de koolstof en ontstaat er kooldioxide (CO2) en zwavelwaterstof (H2S). Door het  kooldioxidegas “schuimt” de  glasmassa op tot 15 keer zijn oorspronkelijke volume: er ontstaan miljoenen veelhoekige glazen celletjes waarin de kooldioxide en de zwavelwaterstof hermetisch opgesloten zitten.

 

Een isolatiemateriaal met bijzondere eigenschappen

Het zijn deze minuscule glascellen die FOAMGLAS® zijn buitengewone eigenschappen verlenen: een oneindige dampdiffusiedichtheid, een volledige waterdichtheid, een buitengewone drukbestendigheid, een constant blijvend isolatievermogen, en een absolute weerstand tegen brand, ongedierte en zuren.

 

Afkoelen, versnijden en opdienen

 

Na het opschuimen is het tijd om het cellulair glas onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden heel langzaam en uniform af te koelen, zodat er niet te veel interne spanningen of scheuren ontstaan. Vervolgens versnijdt een installatie de ‘opgeschuimde glazen broden’ in de gewenste afmetingen. Het stof dat daarbij vrijkomt wordt via een afzuigsysteem teruggevoerd naar het begin van de productieketen en grotendeels gebruikt voor de productie van nieuw cellulair glas; de rest gaat naar de fabricage van bakstenen. Het stof is niet kankerverwekkend, het blijft niet in de lucht zweven en kan dus ook niet worden ingeademd. De versneden isolatieblokken of platen worden gecontroleerd en verpakt, klaar voor verzending.

 

Een kristalheldere keuze, elke maand van het jaar

Dit jaar liet FOAMGLAS een kalender ontwerpen die het productieproces van cellulair glas illustreert. Geen klassieke foto’s van een fabriekshal, maar een set van 12 kunstfoto’s die op stijlvolle wijze de overgang van zuiver glas naar performante isolatie in beeld brengt. Aan de liefhebbers van technologie en esthetiek schenkt FOAMGLAS 10 kalenders weg. Stuur een email met uw adresgegevens naar info@bativox.be.  De eerste 10 aanvragers krijgen deze stijlvolle kalender toegestuurd.

 

Wist je dat

  • als je over FOAMGLAS® wrijft, je een geur van rotte eieren ruikt. Dat komt omdat de zwavelwaterstof uit de glazen  celletjes in de oppervlaktelaag dan vrijkomt.
  • bij het opschuimen  geen gebruik gemaakt wordt van pentaan, dfk's , hcfk's of andere gassen die de ozonlaag aantasten of bijdragen tot het broeikaseffect.
  • FOAMGLAS® zijn zwarte kleur dankt aan de koolstof die tijdens het productieproces toegevoegd wordt.
­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email