Datacenter en kopstation voor campus Gasthuisberg te Leuven

FOAMGLAS

De stad Leuven heeft er sinds kort een blikvanger bij. Het nieuwbouwproject kopstation en datacenter, langs de ringweg en tegenover de gebouwen van onderwijs en navorsing, bestaat uit het kopstation voor de distributie van elektriciteit op de Health Sciences campus Gasthuisberg, en het datacenter voor de centrale computerapparatuur van UZ Leuven.

 

Het kopstation voorziet de gehele campus van energie en is ook aangesloten op het distributienet. Het datacenter herbergt de bestaande IT-infrastructuur en houdt ook rekening met mogelijke uitbreidingen van de IT-infrastructuur.

 

Gevelbekleding

Voor de nieuwe schil van het kopstation en het datacenter van de campus Gasthuisberg koos de tijdelijke handelsvereniging AR-TE - djGA - STABO voor Textura TG102, een witte vezelcementgevelplaat uit de reeks Equitone van Eternit, die werd aangebracht in de vorm van lamellen. Zo kon het uitzicht van het strikt utilitaire gebouw, met een totale omvang van 5.875 m², strak en esthetisch aantrekkelijk worden gemaakt. De lamellen maskeren de vele, onregelmatig aangebrachte luchtdoorlatende gevelroosters van de technische lokalen.

 

Equitoneplaten zijn geproduceerd op basis van minerale grondstoffen, en daardoor bijzonder kleurvast. Ze hebben uitzonderlijk goede prestaties op het vlak van brandgedrag, wat bij hoogbouw zeker een must is. En bovendien zijn ze in de massa gekleurd, schimmel- en rotbestendig, en bestand tegen ongedierte, agressieve milieu’s en chemische producten. Allemaal eigenschappen die compleet in lijn liggen met deze van de onderliggende FOAMGLAS-isolatie. De platen zijn maar 8 mm dik, maar dankzij de intrinsieke eigenschappen van vezelcement zijn ze toch hard en sterk, en eenvoudig verwerkbaar. Hierdoor heeft de architect een enorme ontwerpvrijheid.

 

De witte lamellen staan in een schuintegraad van 30 graden op de gevel. Ter hoogte van de ramen is de schuinte 60 graden, voor een grotere daglichtopbrengst. Door de specifieke coating is Textura de enige gevelplaat van Eternit die onder helling kan toegepast worden. De witte kleur werd gekozen omwille van de reflecterende werking. Ze zorgt ervoor dat licht en zonnewarmte maximaal worden teruggekaatst, wat voor de gevoelige IT-infrastructuur die in het datacenter is ondergebracht, vanzelfsprekend van groot belang is.

 

Isolatie

Voor de isolatie werd gekozen voor FOAMGLAS W+F-isolatieplaten. FOAMGLAS heeft niet alleen een bijzonder interessante lambdawaarde, het is het enige isolatiemateriaal waarvan de lambdawaarde niet verhoogt. Dankzij zijn hermetisch gesloten glascellen ondervindt FOAMGLAS absoluut geen hinder van vocht of inwendige condensatie. Daardoor blijft het even droog en doeltreffend als op het ogenblik dat het werd geplaatst. Een investering in FOAMGLAS is een investering voor het leven. FOAMGLAS is daarenboven enorm vormvast, het kan dus niet inzakken. En doordat de draagstructuur voor de gevelbekleding bovenop de isolatiepanelen kan worden bevestigd in plaats van ertussen, zijn er geen koudebruggen.

 

FOAMGLAS is bovendien volstrekt onbrandbaar, bestand tegen zuren en – heel belangrijk voor gevelisolatie -  eveneens tegen knaagdieren en insecten. Cellulair glas is tevens compleet vrij van stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu.

 

Aangezien de transformatoren, de hoogspanningsverdeling en de ICT-apparatuur in het kopstation continu een belangrijke hoeveelheid warmte produceren, hoefden het kopstation en het datacenter niet zozeer beschermd te worden tegen koudestraling, en moesten de W+F-isolatieplaten maar 5 cm dik zijn. De FOAMGLAS-platen werden op de betonnen gevel gekleefd en vormen samen met een elastisch, scheuroverbruggende glasweefsel en een coating een waterdicht geheel. De zwarte kleur van de coating geeft het oppervlak achter de witte lamellen een uniform zwart uitzicht.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email