Platte daken bieden antwoord op de toekomst

VIJFDEGEVELKENNISDELENENNETWERKEN
VIJFDEGEVELVOLLEZAAL2
Foamglas1

Als lid van de Vijfde Gevel zet FOAMGLAS® zich in voor de opkomst van actieve platte daken. In dit kader werd eind oktober een interessante workshop gegeven rond 3 trends die op te merken zijn als we het hebben over de invulling van platte daken. Drie sprekers verdiepen zich in het actief beleven van platte daken.

Architect Steven Beckers introduceert landbouw in de stad

Urban Farming – anders gezegd: landbouw in de (groot)stad – vormt één van de meest relevante ontwikkelingen van circulaire economie. BIGH (Building Integrated GreenHouses) ontwikkelt serres op daken van gebouwen, die de CO2 die door het gebouw wordt afgestoten hergebruiken. Het aquaponic-systeem maakt dan weer gebruik van het regenwater voor zelfgekweekte vissen, wier uitwerpselen op hun beurt via een biofilter dienstdoen als voedingsstoffen voor planten. De eerste actieve toepassing in heel Europa kan je waarnemen in Anderlecht, meerbepaald de Foodmet-site, de nieuwe voedinsghal bij Abattoir. Volgens Beckers is het de weg naar de toekomst en zullen dit soort systemen alsmaar meer hun weg naar de (binnen)stad vinden.

Architect Joep Klabbers introduceert een festival op Rotterdamse Daken en zet de eerste stappen naar een Duurzaam Dakdorp

De Rotterdamse Dakendagen telde al 10.000 bezoekers. Met dit initiatief wilde architect Joep Klabbers de meerwaarde van platte daken benadrukken. Rotterdam verwacht tegen 2030 zo’n 60.000 nieuwe inwoners. Vandaag kampt de stad al met een tekort aan woongelegenheden. Klabbers’ plannen om een Duurzaam Dakdorp te realiseren heeft als doelstelling om een nieuwe stadslaag te ontwikkelen om zo het tekort aan woonruimte op te vangen.

Directeur-Generaal Vlaamse Confederatie Bouw Marc Dillen zet in op het verdichten van Vlaanderen

Hij sprak onder meer over het belang van het gebruik van het groendak – zeker wanneer het groen op de stedelijke grond in oppervlakte afneemt. Het belang van een goede samenwerking tussen aannemer en architect in de ontwerpfase is cruciaal bij groendaken volgens Dillen. Het traject bij groendaken is niet gedaan bij de uitvoering en daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de onderhoudsplicht van groendaken.

Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) en de toekomstige nood aan verdichting vraagt net om rekening te houden met de mogelijke functiewijziging van platte daken. Woon-, werk- en recreatieplekken zullen vaker gecombineerd worden op één plaats. Om de aankomende bevolkingsgroei te kunnen slikken is compact en flats bouwen in steden een eerste oplossing.

Wilt u meer weten over de oplossing die FOAMGLAS® kan bieden voor woon-, terras-, groen-, water- of parkeerdaken? Vul het formulier in en u ontvangt de handige brochure boordevol oplossingen voor elk daktype en voor elke ondergrond.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email