Jan Borms, CEO Vondelmolen, getuigt

FOAMGLAS
FOAMGLAS
FOAMGLAS

“Het enige waar ik spijt van heb is dat niet al onze daken zijn afgewerkt met FOAMGLAS®” 

Jan Borms, CEO Vondelmolen

Toen peperkoekproducent Vondelmolen (Lebbeke) voor het eerst investeerde in FOAMGLAS®-isolatie voor de platte daken, stond vader Leo Borms aan het roer van de onderneming. Zoon en huidige CEO Jan Borms studeerde toen nog, maar ruim dertig jaar later stelt hij vast dat het dak boven de productieafdeling nog steeds in prima staat verkeert.

“Mijn vader was een typische zaakvoerder van een Vlaamse kmo,” vertelt Jan Borms. “Kwaliteit schreef hij met de grote K. Geen onnodige franjes, maar degelijkheid in elk detail. Vanuit die filosofie selecteerde hij ook zijn leveranciers en de mensen waarmee hij samenwerkte.” Eén van hen was wijlen architect Buelens, ook al iemand die steevast opteerde voor duurzame en kwalitatieve oplossingen. Toen die in 1984 het ontwerp leverde voor de bouw van een nieuwe productieafdeling bij Vondelmolen, stelde hij FOAMGLAS®-isolatie voor om op de platte daken te gebruiken. 

Glasharde garanties in veeleisende omstandigheden

Die bewuste productieafdeling verwerkt dagelijks veertig tot vijftig ton deeg bij een temperatuur tot 70°C. Een dergelijke warme en vochtige omgeving stelt hoge eisen aan de materialen. Architect en bouwheer keken daarom uit naar een dakafwerking zonder mechanische bevestiging, om zo bouwknopen (koudebruggen) en corrosie te voorkomen. “Met FOAMGLAS®-isolatie verkrijg je een bijzonder stevig resultaat,” vervolgt de CEO. “Wanneer we het dak betreden voor een periodieke inspectie, voelt het aan alsof je op een betonplaat loopt. Terwijl het eigenlijk om glas gaat! In tegenstelling tot daken met een zachtere isolatie krijgen we nooit te maken met vochtproblemen en de bijbehorende schade. Ik wou dat we al onze 10.000 m2 dakoppervlakte meteen hadden afgewerkt met FOAMGLAS®. Het product is zo goed als onverslijtbaar.”

Investeren en produceren zonder zorgen

De investeringskost van FOAMGLAS®-isolatie mag dan al iets hoger liggen, op de langere termijn betaalt die zichzelf terug volgens Jan Borms. “Met een andere dakconstructie krijg je vroeg of laat problemen. Ik mag er niet aan denken wat een financiële aderlating het zou betekenen om de productie stil te leggen wegens het vernieuwen van een dak.” De afwezigheid van condens of corrosie is ook niet onbelangrijk voor een voedselproducent als Vondelmolen, die moet beantwoorden aan strenge hygiënenormen. En ongedierte kan het harde materiaal niet aanvreten.

Een oplossing voor de lange termijn

De onderneming werd opgericht in 1867 en de oudste daken dateren uit de jaren 50. Jan Borms plant de vernieuwing van deze infrastructuur en van alle daken die in het verleden een minder duurzame afwerking kregen. “De oplossing met FOAMGLAS® en een bitumineus tweelagensysteem voldoet aan al onze wensen en we ondervonden in de praktijk hoe duurzaam ze wel is. Het huidige FOAMGLAS®-systeem PlatDak25 krijgt bovendien een garantie gedurende 25 jaar mee, wat een extra troef voor de toekomst betekent. Bijkomend voordeel: herstellingen uitvoeren of nieuwe elementen aanbrengen (zoals een schouw of een koelgroep) verloopt zonder noemenswaardige problemen. Je bent niet afhankelijk van gespecialiseerde installateurs of verouderde membranen, die vaak moeilijk te verkrijgen zijn. Ook toen we besloten volop te investeren in zonnepanelen, konden we die zonder extra kosten plaatsen op de daken met FOAMGLAS®-isolatie.” En de veiligheid? De stijfheid van de oplossing garandeert een brandstabiliteit van 1 uur. Ruim voldoende om mensen te evacueren, zonder risico op instorting. “Wanneer de verzekeringsmaatschappij langskomt voor een polis, hoef ik enkel FOAMGLAS® te vermelden. Dan is het meteen in orde,’ bevestigt Jan Borms.

Conclusie

  • geen problemen met vocht, condens of corrosie

  • geen problemen met nestvorming of ongedierte

  • productiezekerheid dankzij de duurzaamheid en stabiliteit

  • solide en flexibele oplossing, ook bij latere aanpassingen

  • 1 uur brandstabiliteit

De brochure rond PlatDak25 is uit en deze kan u nu via bijgevoegd formulier aanvragen.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email