Een betere verluchting van scholen om het welzijn van leerlingen te verbeteren… en hun concentratie!

Codumé
Codumé
Codumé

Januari, het einde van de vrije vakantielucht! De leerlingen zullen zich opnieuw zes maanden bevinden in gesloten en vaak slecht verluchte ruimtes. Zeker geen levensbedreigend gevaar maar het welzijn van de scholieren mag niet verwaarloosd worden. Een hoge CO2-concentratie heeft immers een directe impact op het concentratievermogen. Het raam openen is niet altijd voldoende om een goede luchtcirculatie te garanderen. Een doeltreffend ventilatiesysteem installeren dat aangepast is aan de milieunormen lijkt de ideale oplossing.

 

De Ecole de santé publique van de ULB publiceerde in 2013 een studie uitgevoerd in drie Belgische scholen. Deze studie raadde een betere verluchting van de schoollokalen aan. Het niveau van vervuilende luchtstoffen is in het algemeen onder controle (geen zware vervuiling die de gezondheid van de scholieren zou kunnen aantasten) maar de ventilatie van de klaslokalen blijft een probleem. De studie stelde in verschillende klaslokalen inderdaad te hoge waarden van formaldehyde en van ozon vast, een te hoge concentratie van fijne stoffen en een blootstelling aan kooldioxide. De waarden varieerden tijdens het verloop van de dag, in functie van de aanwezigheid van de kinderen en de verluchting van de klas. Ook in andere Europese studies benadrukken wetenschappers het belang van een betere verluchting van de schoolruimtes. De overmaat aan CO2 beïnvloedt immers de schoolprestaties!

 

Slechte lucht en vochtigheid beïnvloeden de levenskwaliteit

Hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan de ogen of duizeligheid, het zijn symptomen die door slechte lucht worden veroorzaakt en die een grote invloed hebben op het concentratievermogen van de scholieren. Over vochtigheid nog niet gesproken! Opdat iemand zich goed voelt in zijn omgeving moet de relatieve vochtigheidsgraad zich tussen 35 en 70% situeren: een te lage waarde zorgt voor irritaties zoals te droge ogen en een te hoge waarde zorgt voor schimmels en champignons. Deze zijn schadelijk voor de aanwezigen en beschadigen het gebouw.

 

De mens is verantwoordelijk!

Deze slechte lucht wordt voor het grote deel door de mens geproduceerd (85%)! De ademhaling, het zweet en de spijsvertering zorgen voor een voortdurende uitstoot van gassen en CO2. De overige 15% komen van voorwerpen eigen aan gebouwen (lijm, verf, meubels). Het klaslokaal goed verluchten zodra deze vol is, wordt met andere woorden noodzakelijk!

 

Verluchten, ja, maar hoe?

De meest spontane en natuurlijke manier is het venster openen. Maar wat dan met het verlies van warmte en energie in een omgeving waar we zuinig moeten omspringen met de energiebronnen? Wat dan met het comfort van de scholieren, vooral van zij die naast het venster zitten? Wat met het lawaai van buiten? Bovendien is één venster openen in het algemeen niet voldoende om de luchtkwaliteit voldoende te verbeteren. Daarnaast stelt een open venster de klas bloot aan luchtvervuiling van buiten!

 

De oplossing: een ventilatiesysteem installeren

Codumé heeft ventilatiesystemen geïnstalleerd in al 23 Belgische scholen. Ook l'école de l'Ange Gardien in Le Roeulx (provincie Henegouwen) liet dit ventilatiesysteem installeren. Deze school had een condensatieprobleem opgemerkt in de klasruimte van het zesde jaar lager onderwijs veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. De lucht werd aan een kwaliteitstest onderworpen in januari 2013 en de conclusies waren de volgende:

  • tijdens één les steeg de CO2-waarde boven de aanbevolen waarden,
  • overdag steeg de CO2-waarde geregeld boven de 3.000 ppm ook al werd het venster opengezet in kiepstand.

 

Dankzij de installatie van het ventilatiesysteem verbeterde de luchtkwaliteit in de klas zienderogen: de CO2-waarde blijft in toom en binnen de normen, de vochtigheidsgraad blijft stabiel en condensatie is verleden tijd. De kinderen kunnen leren en studeren in een gezonde en goed verluchte omgeving. Het beste compromis tussen luchtkwaliteit en ventilatie ligt binnen handbereik!

 

Bovendien voldoet deze oplossing aan de milieunormen: het systeem werkt autonoom, (past zich automatisch aan de behoeften aan), bevat een hoog rendementswarmtewisselaar lucht-lucht en is voorzien van een intelligent reguleringssysteem op basis van CO2. Concreet onttrekt het systeem de slechte en warme lucht en vervangt die met gefilterde, verse buitenlucht. Belangrijk kenmerk: het systeem behoudt de calorieën van de slechte lucht en gebruikt die voor de opwarming van de lucht die opnieuw in het lokaal wordt geblazen. De lucht die binnenkomt recupereert dus de behouden warmte en zo gaat er minder energie verloren.

 

Het ventilatiesysteem Airmaster van Codumé is tenslotte eenvoudig te installeren, een niet te onderschatten kenmerk: er is geen enkel plafond of buis nodig. Geen werken dus!

 

Ook in onderhoud is de Airmaster gebruiksvriendelijk bij het vervangen van de filters. In onderstaand filmpje kan u dit zelf ondervinden:

 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email