Record aantal sociale leningen in 2014. Wie komt in aanmerking?

Bativox

In 2014 werd een recordaantal sociale leningen afgesloten. Meer dan 7000 Vlamingen klopten aan bij het Vlaamse Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor een totaalbedrag van meer dan 1,2 miljard euro.

Eigen inbreng grootste struikelblok

Je zou denken dat lenen makkelijker is nu de rente zo historisch laag staat. Volgens Tine Hendrickx van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen vangen velen toch nog bot bij de banken, zeker als ze zelf geen inbreng van 50,000 euro kunnen doen. De bank leent dus niet zo eenvoudig de volle 100% van het totaalbedrag.

Voorwaarden sociale lening

Wie een sociale lening krijgt kan wel voor de volle 100% lenen en ook is de rentevoet momenteel met 2% een stuk lager in vergelijking met de tarieven bij de meeste banken. Om in aanmerking te komen voor een sociale lening moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Inkomensvoorwaarde: je moet je belastbaar inkomen op je laatst gekende aanslagbiljet van de personenbelasting, vergelijken met de voor jou geldende maximumgrens. Die grens hang af van de ligging van de woning of het appartement, het feit of je alleenstaand bent of niet, het aantal personen ten laste,…  Om je een idee te geven: voor een alleenstaande in Leuven (kernstad) zonder personen ten laste bedraagt het maximum belastbaar inkomen 37,470 EUR.
  • Ligging: de woning of het appartement moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest en moet beantwoorden aan veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen. Het onroerend goed moet hoofdzakelijk bestemd zijn voor bewoning. Ook moeten de ontlener(s) gedurende de ganse duur van de lening in het huis of appartement wonen. Er mag niet verhuurd worden.
  • Enige woning: je mag bij de ondertekening van je sociale lening geen bouwgrond of een andere woning bezitten of er het volledige vruchtgebruik van genieten.
  • Maximum verkoopwaarden: de maximum verkoopwaarde mag niet boven een bepaald maximum uitstijgen. Dat maximum is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de ligging van het goed. Om je een idee te geven: voor iemand zonder personen ten laste die een goed in Leuven wenst te kopen, bedraagt dat maximum 224,900 euro

Een volledig overzicht van alle voorwaarden vind je op deze pagina van het Vlaams Woningfonds.

Het blijft een lening

Net als een bank zal er ook voor een sociale lening nagegaan worden of je voldoende inkomen hebt om de lening af te kunnen betalen zonder in de problemen te raken. Ook blijft er een minimum inbreng nodig voor sommige zaken zoals de notariskost. Een bijkomend voordeel van de sociale lening is wel dat de rentevoet op enkele vaste tijdstippen en ook bij een toename van het aantal personen ten laste verlaagd kan worden maar nooit hoger kan worden dan de contractueel vastgelegde rentevoet. Om snel te weten of je in aanmerking komt voor een sociale lening ontwikkelde het Vlaams Woningfonds deze handige tool.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....