Trek erop uit met de kids

Bativox
Bativox
Bativox

De zomervakantie is het moment bij uitstek om met de kinderen erop uit te trekken. Wij selecteerden alvast enkele activiteiten die voor groot en klein een ontdekking zullen zijn!

 

Architectuur op kindermaat

 

 

 “UIT met Vlieg”, het kleine broertje van “UIT in Vlaanderen” organiseert dit jaar een actie in het teken van architectuur en ruimtebeleving:  “de Schatten van Vlieg”.

 

Aan de hand van een speelse en laagdrempelige zoektocht naar een echte schatkist, en dat op een aantal bijzondere locaties, wil men kinderen aanzetten om een culturele locatie te bezoeken en stil laten staan bij de architecturale kwaliteit van hun leefomgeving. In meer dan 200 musea, bibs, op festivalterreinen en  op nog veel meer leuke plekken in Vlaanderen en Brussel kunnen kinderen tussen 28 juni en 31 augustus 2014 op zoek naar schatkistjes.


Zoek een schatkist in jouw buurt.

 

Vlieg, het personage dat meer families meer goesting wil geven in meer cultuur, moedigt met deze actie kinderen aan om een culturele locatie in hun buurt te bezoeken en stil te staan bij de  architecturale kwaliteit van hun leefomgeving. Eerst is er de zoektocht naar de schatkist waarin de kinderen de wonderbaarlijke plek ontdekken. Daarna gaan ze aan de slag met het bouwplan uit dat schatkistje. Op die manier worden ze uitgedaagd om hun droomplekje te bedenken en uit te werken. Ze kunnen een foto van dit plekje uploaden op UiTmetVlieg.be of  ze kunnen het plekje zelf naar het zomerse hoofdkwartier van Vlieg brengen: de Sint-Romboutstoren in Mechelen. Daar worden ze verder ondergedompeld in het thema architectuur. Niet alleen is de toren zelf een prachtig bouwwerk uit het verleden en kunnen families tot helemaal boven klimmen voor een skywalk met fenomenaal uitzicht over de weidse omgeving. Tot slot kunnen de kinderen er meebouwen aan de toekomstige Fantasiestad van Vlieg en Pantalone, een ingenieus bouwspel dat evolueert dankzij de inbreng van bezoekers.

 

Uit de ontwerpen van alle deelnemende kinderen kiest een jury de zes strafste droomplekken. Een architect bouwt de winnende droomplekken op kindermaat:  zo groot dat ze er zelf in passen! Deze bouwwerken worden bovendien tentoongesteld op Batibouw 2015. En er zijn nog meer prijzen: elk plan heeft een unieke code en kinderen die hun unieke code invoeren op UiTmetVlieg.be maken kans op een familieweekend in Mechelen Kinderstad.

 

Heel wat van de deelnemende cultuurhuizen focussen bij het ontwikkelen van hun zoektocht op het effect van hun ruimte op het jonge publiek. Kinderen creëren in bibliotheken de beste plek om weg te dromen bij een goed boek. Speciale plekjes in een museum of cultuurcentrum kunnen exclusief toegankelijk gemaakt worden voor de kinderen, enz... 

 

Op UiTmetVlieg.be/schattenjacht vinden families een overzicht van de verstopplaatsen. Je geeft je postcode of stad in en je weet waarnaartoe. Succes!

 

 

De wijk van de kinderen in Brussel

 

    

 

Deze tentoonstelling is gericht op kinderen en hun familie en wil de nadruk leggen op de Brusselse architectuur en stedenbouw. Op het programma staan: een interactieve en educatieve ontdekkingstocht van de stad en haar onderdelen – de winkels, de woningen, de ontspanningsplaatsen, de kantoren, de parken…samengebracht rond vier secties – "wonen", "leren", "zich amuseren" en "werken".

 

Een dubbele interpretatie met plattegronden, ontwerpen, maquettes en foto's afkomstig van de Archives d' Architecture Moderne, maakt het mogelijk om de stad zowel aan kinderen als aan volwassenen te tonen. Via verschillende spelen en een educatieve gids kunnen de kleine bezoekers voluit deelnemen aan de tentoonstelling.

 

Meer info en openingsuren

 

Wanneer?

16.05.2012 > 31.12.2014

open zo, za van 10:30 tot 18:00

open woe, do, vrij van 12:00 tot 18:00

 

Waar?

Fondation pour l'Architecture
Rue de l'Ermitage 55, 1050 Elsene

 

Hoeveel?

Gratis

 

33ste Zandtapijtententoonstelling in Lommel

 

  

 

Lommel is wereldwijd gekend om het fijne witzand, dat in de omgeving omstreeks 1850 werd gevonden. In talrijke industriële toepassingen wordt dit witzand gebruikt, maar uiteraard is de vervaardiging van glas de meest bekende.


In 1981 werd, tijdens het Kempisch Festival, voor het eerst gestart om een oud streekgebonden - maar verloren geraakt - volksgebruik terug in het leven te roepen : het maken van zandtekeningen. Na het schuren van de “beste” kamer strooide vroeger de boerin stro of biezen in huis. ’s Zondags omstreeks de middag, werd dit buiten gekeerd en begon de boerenvrouw of - dochter over de vloer witzand te strooien. Hierin maakte ze aanvankelijk met een borstel kunstige motieven. Nog later ging ze over tot het maken van schilderijen met gekleurd zand. Ook de kinderen sierden mee, eveneens met gekleurd zand en bloemen.

Hoe alles groeide van een volksgebruik tot een unieke artistieke kunstvorm…

Sinds 1981 (33ste keer) is de creatie en het tentoonstellen van zandtapijten, die wegens hun concept unieke artistieke werkstukjes zijn - omdat je ze niet kan bewaren - een ware publiekstrekker van formaat geworden. Deze typische Lommelse manifestatie is een jaarlijkse traditie geworden.


Allereerst is er de zandtapijtenwedstrijd, waarvan de kunstzinnige en kleurrijke werkjes te bekijken zijn in de ruime galerij van het cultuurcentrum “De Adelberg”. Dit jaar koos Toerisme Lommel vzw als thema “Circus”. Van jong tot oud, kunstenaar of amateur: alle deelnemers aan de wedstrijd worden opgenomen in de tentoonstelling.

 

 

Samen met de tentoongestelde zandtapijten van de wedstrijd ligt in de galerij ook een groot ovalen zandtapijt van +/- 65 m² gestrooid, die door gespecialiseerde en bekwame zandstrooiers buiten wedstrijd werd uitgevoerd.


Wanneer?

05.07.2014 > 31.08.2014

elke dag van 14:00 tot 17:00

 

Waar?

CC De Adelberg

Adelbergpark 1

3920 Lommel

 

Hoeveel?

Gratis

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....