Bouwvergunningen steeds vaker een zaak van bouwprofessionals

refuga
kolmont refuge fullress 20

In de voorbije jaren daalde het aandeel van bouwvergunningen dat aan particulieren afgeleverd wordt drastisch. Waar in 2000 nog 52% van de afgeleverde bouwvergunningen in Vlaanderen voor particulieren bestemd was, daalde dat aandeel in 2016 naar 30%. Ook in Wallonië daalde het aandeel van de particulieren over dezelfde periode aanzienlijk van 74% naar 50%.

Krimpende bouwoppervlakte

Het is geen geheim dat het aantal beschikbare bouwgronden beperkt is. De betonstop en het streven naar verdichting van de stadskernen leiden dan weer tot complexere en grotere projecten die eerder voer zijn voor specialisten. Zowel de administratieve als technische complexiteit van zo'n bouwproject schrikt menig particuliere bouwheer af.

“De laatste twintig jaar is het aandeel van appartementen in afgeleverde vergunningen exponentieel toegenomen. Terwijl dit midden de jaren 90 36 % bedroeg van de nieuwe woongelegenheden, is dit intussen opgelopen tot 64 %. Daarbij zien we dat de stijging het sterkst is in de kleinere gemeenten. Projecten van dergelijke omvang zijn doorgaans in handen van professionals. In de toekomst lijkt de trend zich nog te gaan doorzetten als gevolg van het streven naar ruimtelijk rendement gesitueerd in kernen.”  

Marc Dillen, directeur-generaal VCB

Opwaardering van oude (bedrijf)sites

Ook de opgang van vervangende nieuwbouw kan de groeiende rol van professionals verklaren. Het gaat daarbij vaak om huizenprojecten en appartementen die in de plaats komen van af te breken arbeiderswoningen of van verloederde voormalige bedrijfsgebouwen. Verouderde gebouwen afbreken om er dan een meer leefbare woonomgeving van te maken vergt eveneens doorgedreven professionele expertise.

Zoektocht naar eenvoud

Last but not least: steeds meer gezinnen zien de complexiteit van een (ver)bouwproces niet meer zitten en gaan op zoek naar kant en klare oplossingen wars van grote bouwperikelen. Ook investeerders wensen steeds vaker panden die meteen verhuurbaar zijn. Die vraag naar kant en klare formules wordt gretig opgepikt door bouwbedrijven. Met hun ervaring in woning- en appartementsbouw en met de relevante regelgeving op het vlak van energiezuinigheid, akoestiek, brandveiligheid, luchtdichtheid, proberen zij te beantwoorden aan de vraag naar kwalitatieve wooneenheden met een minimum aan kopzorgen.  

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....