Solvay onthulde onlangs het ontwerp voor haar toekomstige hoofdzetel. Het nieuwe gebouw moet de transformatie van de groep tot een wereldleider in geavanceerde materialen en speciaalchemicaliën in de verf zetten. De huidige site in Neder-over-Heembeek is verouderd: sommige gebouwen staan er al zo’n 60 jaar. Er werken ongeveer 1,000 medewerkers in meer dan 20 gebouwen gespreid over 22 hectaren. Zo'n grote spreiding bemoeilijkt een goede samenwerking en interactie.

Solvay heeft gekozen voor het project dat werd voorgesteld door het consortium bestaande uit het Deens bureau Schmidt Hammer Lassen Architects en de Belgische firma’s MODULO Architects en VK Engineering. Hun ontwerp zal de medewerkers van Solvay samenbrengen in één gebouw met dynamische ruimtes voor open samenwerking en co-creatie en onderstreept zo ook Solvays pioniersgeest in wetenschappelijke innovatie en haar ambities voor duurzaamheid.

“Solvay heeft de afgelopen zes jaar een van de meest diepgaande bedrijfstransformaties in haar 155-jarige geschiedenis ondergaan. Dit project luidt een nieuw tijdperk in voor de langetermijngroei van de Groep en zal tot hechtere connecties en grotere creativiteit tussen collega's, klanten en bedrijven leiden.”

Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay.

Uitnodigende architectuur

Het nieuwe hoofdgebouw, met daarin Solvay's hoofdzetel, de bedrijfseenheden, de laboratoria en de Onderzoek & Innovatie-werkplaatsen zal het centrum van de campus zijn. De open, lichtrijke en gastvrije structuur zal de medewerkers bijeenbrengen in één gebouw waar labs en kantoren naast elkaar liggen en zo communicatie, samenwerking en innovatie stimuleren.

Bij aankomst op de groene Campus, zullen medewerkers en bezoekers het nieuwe elan van de plek meteen ervaren. Groene ruimtes en het grote plein zullen hen leiden naar de glazen, open en uitnodigende inkomsthal, met daarnaast het café en het Solvay Experience Center.

Binnenin het gebouw kunnen medewerkers elkaar ontmoeten, werken en zich ontspannen in een indrukwekkend atrium, dat baadt in daglicht. Van laboratoria tot werkplaatsen, van vergaderzalen tot kantoorruimtes - de visuele verbindingen in het hele complex werken in synergie en in harmonie met elkaar. Informele werkplekken, zoals de grote trap langsheen het atrium en de rustgevende groene patio, zullen nieuwe manieren van werken en samenwerken stimuleren.

De eerste twee verdiepingen huisvesten de laboratoria en werkplaatsen, terwijl de kantoren de bovenste verdiepingen zullen innemen. Daartussen zit het Meeting Center waar medewerkers, bezoekers en klanten verwelkomd worden met zicht op de groene omgeving vanaf grote 360°-terrassen.

Het nieuwe groendak boven de werkruimtes is een fundamenteel onderdeel van de Campus met onbelemmerd uitzicht op de omgeving. Grote verzonken tuinen en dakramen zorgen voor natuurlijk daglicht in de onderliggende werkruimten en bieden toegang naar buiten. De niveauverschuivingen en de terrassen geven het gebouw een dynamische indruk. Het open, transparante ontwerp zal fungeren als een baken op de Campus.

Een zone in het zuidoostelijke deel van de Campus is bestemd voor de huisvesting van bedrijven van buitenaf, startups, onderzoekscentra en universiteiten.

Koolstofneutraal

Solvay heeft ambitieuze doelstellingen voor duurzame ontwikkeling met actieplannen die het gebruik van energie, grondstoffen en water optimaliseren. Solvay streeft ernaar om haar bedrijfsafval en de impact van haar productieprocessen op de lucht-, water- en bodemkwaliteit tot een minimum te beperken.

Het nieuwe slimme gebouw zal koolstofneutraal zijn, dankzij het gebruik van geothermische energie, zonnecellen (waarmee je 1,5 voetbalveld mee zou kunnen bedekken) en natuurlijke ventilatie. Regenwater zal zoveel mogelijk worden opgevangen en hergebruikt. Tal van digitale toepassingen zullen bijdragen aan het slimme energiegebruik van het gebouw.

De werkzaamheden voor het nieuwe gebouw op de Solvay Campus in Neder-Over-Heembeek, ten noorden van Brussel, zullen naar verwachting halverwege 2019 beginnen en tegen 2021 klaar zijn.