Om de voormalige Citroëngarage aan het Sainctelettesquare om te bouwen tot een nieuwe cultuurpool, lanceerde Brussel in 2017 een internationale architectuurwedstrijd. Met een budget voor verbouwing van 125 miljoen euro exclusief btw is het meteen één van de belangrijkste wedstrijden die Brussel ooit lanceerde.

Uit 92 ingediende voorstellen werden 7 finalisten geselecteerd die hun ontwerp mochten voorleggen aan een internationale jury. Die riep onlangs het ontwerp “Een podium voor Brussel” van architectenbureau’s noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates architects (Londen) unaniem uit tot winnaar.

Het winnend ontwerp behoudt alle iconische elementen van de bestaande architectuur. De opengewerkte en geherstructureerde showroom wordt het visitekaartje van het nieuwe kunstencentrum: beneden is er ruimte voor installaties, performances en concerten, op de bovenverdieping komt een restaurant.  De kenmerkende witte fries bovenin de gevel wordt over het hele gebouw doorgetrokken in de vorm van een lichtkrant. Op die manier kan informatie gedeeld worden maar even goed kan de lichtkrant zelf onderdeel zijn van een kunstproject.

Binnenin geeft een “straat” dwars door het gebouw van 35,000 m² o.a. toegang tot drie grote “dozen in een doos”. In die nieuwe volumes in de voormalige werkplaatsen, komen het museum voor moderne en hedendaagse kunst, het CIVA en een auditorium met 400 zitplaatsen. Op die manier loste het internationale architectenteam niet alleen de klimaatbeheersing in de verschillende ruimtes op: hun keuze weerspiegelt ook de intentie om alle gevels van het gebouw een functie te geven. De tentoonstellingsruimtes van het museum zijn verspreid over vier niveaus van verschillende hoogte, waardoor heel wat configuraties mogelijk zijn.

De nieuwe cultuurpool zal de naam “KANAL - Centre Pompidou” dragen. Die naam verwijst meteen ook naar de internationale ambities van het project. Er is niet alleen breed overleg gevoerd met het Brusselse sociaal-culturele veld (o.a. JES, Huis van culturen en sociale samenhang, diverse lokale kunstenaars, het Kaaitheater), maar ook met internationale gesprekspartners zoals het Centre Pompidou (eveneens partner in het project), het Tate Modern, het Deutsches Architekturmuseum,….

De start van de werkzaamheden is voorzien voor het najaar van 2019 en de opening voor eind 2022. In afwachting van het nieuwe kunstencentrum lanceert “KANAL - Centre Pompidou” tijdens een “voorproefjaar" dat loopt van mei 2018 tot juni 2019, al een uitgebreide programmering met diverse kunst- en architectuurtentoonstellingen, grote installaties en tien nieuwe creaties van Brusselse kunstenaars en allerlei optredens in coproductie met de Brusselse culturele spelers. 

Kerncijfers

Totale oppervlakte: 39,100 m² (+ 2,500 m² parkeergelegenheid)
Openbare binnenruimte: 12,500 m²
Museum voor moderne en hedendaagse kunst: 12,200 m² aan tentoonstellingsruimte
CIVA: 7,000 m² (waarvan 1,800 m² aan tentoonstellingsruimte)
Gedeelde ruimte: 7,400 m²
Begroting verbouwingswerken: 125 miljoen euro excl btw