Onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Madrid (UPM) hebben een nieuw type geventileerde gevel ontwikkeld waarmee aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd kunnen worden. Het nieuwe systeem kan zowel bij nieuwbouw als bij renovaties toegepast worden.

Bij een klassieke geventileerde gevel zit er tussen de isolatie en de gevelbekleding één geventileerde ruimte. Het systeem dat de Spaanse onderzoekers uitwerkten bevat 2 gescheiden maar onderaan met elkaar verbonden geventileerde ruimtes. Ook is het systeem voorzien van een luchtstroomregelaar die de luchtstroming in de geventileerde ruimtes kan regelen afhankelijk van het verschil tussen de buiten-en binnentemperatuur.

 

Zoals aangegeven in bovenstaande figuur, beperkt het nieuwe systeem in de winter de energieverliezen langsheen de gevel en vermindert het in de zomer de energiewinsten langsheen de gevel. Tevens zorgt de verticale luchtstroming in de spouw voor een lagere verticale temperatuurgradiënt waardoor de temperatuur in de geventileerde ruimtes homogener is met als gevolg dat het verschil in thermisch comfort en/of energieverbruik tussen de hoogste en laagste verdieping kleiner is.

Het nieuwe systeem werd door de onderzoekers gepatenteerd en de resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vaktijdschrift “Energy and Buildings”: Santa Cruz Astorqui, J., C. Porras-Amores, C., Ventilated Facade with double chamber and flow control device. Energy and Buildings 149: 471-482 (2017).