Binnenkort start CORES Development samen met AG VESPA en de Stadsbouwmeester, de ontwikkeling van de Friendshipsite aan het Antwerpse Eilandje. De site op het Eilandje ligt op het kruispunt van 3 wijken met een eigen karakter en ontwikkeling: de Oude Dokken, de Montevideowijk en de Cadixwijk. De opdrachtgevers hebben de ambitie om op deze strategische locatie, schuin tegenover het MAS, een kwaliteitsvol, financieel haalbaar en geïntegreerd stadsproject te ontwikkelen.

Er werd zopas een oproep gelanceerd voor de aanstelling van een stadontwerper-architect met (inter)nationale uitstraling. De opdrachtgevers hebben de ambitie om voor deze belangrijke locatie in de stad - tussen Scheldekaaien, Binnenstad en Eilandje - een kwaliteitsvol, financieel haalbaar en geïntegreerd stadsproject te voorzien.

Nieuw woonproject op het Eilandje

De Friendshipsite dankt haar naam aan de Friendship Building, in de volksmond beter bekend als de Chiquita Building. Die naam dankt het aan het feit dat hier vroeger het Europese hoofdkwartier van de bananenproducent Chiquita gevestigd was. Het gebouw is momenteel nog gedeeltelijk verhuurd en de huidige huurders blijven er tot eind 2018, maar daarna gaat het tegen de vlakte. Naast het Friendshipgebouw bestaat de site nog uit een servicestation, een  perceel  op  de  hoek  van  de  Rijnkaai  en  de Amsterdamstraat en een  braakliggend terrein tussen de Dinantstraat en de Sint-Laureiskaai.

Door het samenvoegen van de verschillende percelen wordt het mogelijk om een geïntegreerd en kwaliteitsvol project te voorzien op deze strategische zichtlocatie. Het woonprogramma moet worden aangevuld met een levendige en aantrekkelijke stedelijke plint met integratie van een Total servicestation en een ondergrondse parking.

Er werd zopas een oproep gelanceerd voor de aanstelling van een stadontwerper-architect met (inter)nationale uitstraling. De opdracht is dubbel: naast een stedenbouwkundig luik moet er ook een architectonisch boeiend gebouw worden voorgesteld, met visie op hedendaags wonen op een stedelijke toplocatie. In twee fasen zullen een aantal geschikte kandidaten geselecteerd worden die de kans krijgen om een wedstrijdontwerp in te dienen. Midden 2018 volgt de beslissing over de weerhouden kandidaat en het winnende ontwerp.