Toekomstbestendig schoolgebouw verrijst in nieuw Gents stadsdeel

stadsgebouw gent xdga 2
stadsgebouw gent xdga 3
stadsgebouw gent xdga 1

De komende 15 jaar verrijst er in Gent een volledig nieuw stadsdeel aan het water in de omgeving van de 3 oudste dokken. Tussen de Dampoort en de wijk Muide verrijzen ongeveer 1,500 nieuwe woningen, goed voorzien van groene en open ruimten, werkgelegenheid, recreatiemogelijkheden, publieke voorzieningen en lokale kleinhandel. Het verleggen van de stadsring naar de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan zorgt samen met de bouw van nieuwe voetgangers- en fietsersbruggen voor een perfecte aansluiting op de historische binnenstad.

Het Stadsgebouw verrijst langs de Schipperskaai

In het kader van dit stadsontwikkelingsproject werd er de voorbije maanden op en langs de Schipperskaai heel wat werk verzet. Langs de Oude Dokken is gestart met de bouw van het Stadsgebouw. Het project is een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA) en omvat een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal.

Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen, goed voor een totale hoogte van twintig meter. Het kinderdagverblijf komt op de begane grond. De buitenschoolse opvang, de kleuterschool en de refter nemen de eerste verdieping in. Op de tweede verdieping komt de lagere school, rondom een dubbelhoge refter. Een brede trap in het hart van het gebouw vertrekt vanuit de inkomhal naar de verschillende verdiepingen. De trap kan tegelijk als tribune dienst doen. De wijksporthal die zich uitstrekt over 2 verdiepingen komt op de derde en vierde verdieping. Vanuit de bar op de bovenste verdieping kijk je uit op het sportveld.

Door de constructie aan de kant van de Koopvaardijlaan bijzonder compact te houden, is er aan de kant van het water plaats voor een grote ‘groene buitenkamer’.

“De groene buitenkamer kan gelezen worden als een enorme pergola van het gebouw, of als de buitenhelft van het totaalvolume. Zij wordt afgelijnd door groene wanden, die bestaan uit begroeid metaalgaas op een staalskelet. In de wanden zijn grote ‘ramen’ uitgesneden die relaties leggen met de omgeving. De buitenruimten worden gestapeld in rechtstreekse aansluiting met de functies binnenin het gebouw. De sportkooi is opgevat als een kleinere kamer van metaalgaas, opgehangen in de grote.”

Xaveer de Geyter, architect

Voor dit project vormde XDGA een tijdelijke vereniging met het studiebureau Ney & Partners (voor stabiliteit) en het studiebureau Boydens (voor technieken en EPB). Het gebouw moet klaar zijn tegen het schooljaar 2019, want dan worden de eerste leerlingen verwacht.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....