Op de voormalige Comet-site in Mechelen moet over enkele jaren de meest duurzame wijk van Mechelen verrijzen. Dat is toch de ambitie van de stad en van projectontwikkelaar Re-Vive. De nieuwe naam van de site “Zorro” of Spaans voor “vos”, is een knipoog naar de oude meubelmakerij van “De Vos Frères”, waardoor de site vroeger de naam “de Vos” kreeg.

Op een oppervlakte van ruim 36,000 m² zullen straks nauwelijks auto’s te zien zijn. Wel komen er zo’n 400 ondergrondse parkeerplaatsen voor de bewoners die per lift makkelijk hun appartement of woning zullen kunnen bereiken.

De Zorro-site wordt een hoofdzakelijk residentiële site waarin eengezinswoningen (type rijwoning) en appartementen van verschillende soorten elkaar afwisselen. De rijwoningen komen voornamelijk rond een nieuwe park. De appartementen worden georganiseerd in een reeks gebouwen en urban villa’s die zich bevinden tussen het park en de Vaart. Over de exacte invulling wordt nog beslist door een team van experten waaronder een aantal Mechelse architecten.

Via een speciale voetgangers- en fietsersbrug over de Vaart zal de Zorro-site aansluiting krijgen met het historische stadscentrum van Mechelen.

Vernieuwende stadswijk

Opmerkelijk is dat de site bijna 6,000 m² grote en kleine buurttuinen krijgt en dat zonder hekken, poorten of hoge muren. Het wordt dus een groen woongebied waar iedereen door kan kijken en wandelen.

“Dit wordt een plek voor iedereen. De Mechelaars zullen er kunnen samenkomen en - bijvoorbeeld - fruit komen plukken.”

Steven Rosseel, project developer Re-Vive

De wijk zal ook volledig op eigen elektriciteit “draaien”. Via zonnepanelen en enkele battery packs moet alle elektriciteit ter plaatse geproduceerd én opgeslagen worden. De projectontwikkelaar onderzoekt op dit moment, samen met externe partners, de haalbaarheid van dat project, maar wil de laatste nieuwe technologie zo snel mogelijk op de hele site implementeren. De bedoeling is dat elke nieuwe bewoner - met zijn eigen hernieuwbare energie - bijdraagt aan dat lokale elektriciteitsnet.