Nieuwe regelgeving opwaardeert zonneboilers en warmtepompen

zonneboiler

Als je nieuw bouwt of grondig energetisch renoveert moet je een aantal zogenaamde Energieprestatie en Binnenklimaat, kortweg EPB, eisen naleven. Die regels moeten ervoor zorgen dat onze woningen energiezuiniger worden, zonder dat het binnenklimaat daaronder lijdt. Vanaf 1 januari 2018 zou de regelgeving en ook de onderliggende rekenmethode aangepast worden om beter in overeenstemming te zijn met de technologische vooruitgang op het gebied van hernieuwbare energie.

Warmtepompen en zonneboilers opgewaardeerd voor minimumaandeel hernieuwbare energie

Eén van de EPB eisen stelt dat je woning moet beschikken over een minimumaandeel hernieuwbare energie. Met de huidige eisen omtrent dat minimumaandeel worden warmtepompen en zonneboilers benadeeld. Bij sommige woningen met lage energievraag (kleiner dan jaarlijks 15kWh/m²)  voldoet een warmtepomp volledig aan de energiebehoefte maar volstaat ze toch niet om aan de eis van minimumaandeel hernieuwbare energie te voldoen. Die stelt nl. dat de geïnstalleerde hernieuwbare energietechnieken sowieso minstens 15kWh/m² per jaar moeten opwekken. Versta: je moet in voornoemd geval toch nog bv zonnepanelen bijplaatsen hoewel je die energie niet nodig hebt. Als de hoeveelheid hernieuwbare energie die je produceert volstaat, dan zal je in de toekomst niet langer moeten voldoen aan een minimale productie van 15kWh/m².

Berekeningen aangepast aan actuele technologie

Een andere eis stelt dat het E-peil voldoende laag moet zijn. Dat E-peil geeft aan hoe zuinig je woning is als het aankomt op verwarming/koeling en de productie van warm water. Het is dus logisch dat het inschakelen van hernieuwbare energie leidt tot een beter of dus lager E-peil.

Door de technische vooruitgang waren sommige rekenmethodieken bij de bepaling van het E-peil achterhaald. Door de aanpassingen die doorgevoerd zullen worden zullen zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen,… op een correctere manier ingerekend worden in het E-peil.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....