Schaarste PIR en PUR maakt (ver)bouwen duurder en zorgt voor vertragingen

prijs pir pur

In een vorig artikel berichtten we al over de problemen bij de productie van PUR en PIR isolatie op basis van polyurethanen. Oorzaak van alle ellende ligt bij fabrikanten van de ingrediënten van polyurethanen. Er traden problemen op in bestaande fabrieken en geplande uitbreidingen liepen vertragingen op.

Het gevolg is dat de prijzen voor PIR en PUR isolatie ten opzichte van vorig jaar met de helft gestegen zijn. Volgens recente info van vakorganisaties namen de isolatiekosten voor een (ver)bouwproject toe met enkele duizenden euros. Voor de muur-,dak- en vloerisolatie van een gemiddelde nieuwbouw valt de factuur zo’n 3,000 euro duurder uit, terwijl de isolatiefactuur van een dak van 150 m² met 1,500 euro aandikt.

De schaarste zorgt ook voor aanzienlijke vertragingen: vroeger ontving de aannemer drie tot vier dagen na zijn bestelling het isolatiemateriaal maar nu moet hij meestal vier tot zes weken wachten.

Aangepast ontwerp laat alternatieve isolatie toe

Zit je project nog niet in de uitvoeringsfase dan kan er gekeken worden naar alternatieven die niet op basis van polyurethanen gemaakt worden. Aangezien die alternatieven vaak iets minder goed isoleren (hogere lambda-waarde) moeten ze iets dikker geplaatst worden. Het ontwerp moet dan natuurlijk overeenkomstig aangepast worden zodat er bijvoorbeeld meer ruimte is in de spouwmuren.

Wie betaalt de rekening?

Voor nieuwe opdrachten zal een aannemer wel twee keren nadenken voor hij een vaste of forfaitaire prijs voor de PIR/PUR isolatie aanbiedt. Gevreesd wordt immers dat de prijsstijging nog niet voorbij is en dat het niet lang meer zal duren voor de prijs van PIR/PUR isolatie verdubbeld zal zijn t.o.v. vorig jaar. Als aannemer kan je dus best in je aannemingsovereenkomsten een prijsherzieningsclausule inbouwen.

Wanneer aannemer en opdrachtgever voor een privaat project toch reeds een forfaitaire prijs overeenkwamen dan wordt het moeilijk voor de aannemer om eenzijdig een prijsverhoging door te rekenen aan de opdrachtgever. De wettelijke gronden hiervoor zijn eerder twijfelachtig. De aannemer kan bijvoorbeeld moeilijk overmacht inroepen want het project kan nog wel uitgevoerd worden maar het te gebruiken materiaal is gewoon veel duurder geworden.

Als opdrachtgever heb je ook geen baat bij het financieel ondermijnen van je aannemer, daarom kan een gesprek of een bemiddeling tussen aannemer en opdrachtgever mogelijks toch nog een uitweg bieden uit zo’n benarde situatie.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....