Warmte-krachtkoppeling in de land- en tuinbouw

warmte kracht koppeling in de tuinbouw

De hedendaagse land- en tuinbouw kan niet zonder energie. Die wordt gebruikt om machines te laten draaien, om te koelen, te verwarmen, maar ook voor de ventilatie en verlichting in stallen en serres … Zowel in plant- als in dierproductie is energie een dagelijkse behoefte.

De voorbije twee decennia heeft de Vlaamse land- en tuinbouw enorm ingezet op energie-efficiëntie. Enerzijds is de sector een producent geworden van groene energie, voornamelijk door het gebruik van warmtekrachtkoppeling (wkk) (in de glastuinbouw) of in verbinding met een pocketvergister (melkveehouderij), zonnepanelen, zonneboilers en windturbines. Anderzijds wordt, waar mogelijk, minder energie gebruikt en wordt omgeschakeld naar ‘propere’ energiebronnen. Zo werd in de glastuinbouw de zware stookolie vervangen door aardgas. Sinds 2010 is de Vlaamse land- en tuinbouw zelfs een nettoproducent van energie.

De sector heeft bovendien nog veel onbenut potentieel. Denk maar aan de vergisting van restmateriaal van de biomassaproductie, de grote dakoppervlaktes in schaduwluwe zones, de inzetbaarheid van het machinepark voor nevenactiviteiten zoals onderhoud van houtkanten … De sector is ook steeds vaker betrokken bij energie-uitwisseling. Zo kan de restwarmte van het ene bedrijf grondstof zijn voor het andere bedrijf, zowel binnen de agrarische sector als in een uitwisseling met andere sectoren.

De energietransitie in de tuin- en landbouwsector wordt zowel om ecologische als om  economische redenen gestimuleerd. Zo was de hoge kostprijs van zware stookolie de reden om in de glastuinbouw om te schakelen naar warmtekrachtkoppeling, die werkt op aardgas met als positief neveneffect een lagere uitstoot van CO2 (broeikasgas) . WKK’s produceren niet alleen warmte, maar ook elektriciteit en de vrijgekomen CO2 wordt gebruikt als plantenvoeding in de serre. Een win-win op economisch en ecologisch vlak en dus zeker een technologie die zo ruim mogelijk ingezet moet worden. Momenteel wordt nagegaan voor welke bedrijven mini-wkk's bruikbaar zijn, ook buiten de glastuinbouw.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....